Περικοπές στα προνόμια των πρώην προέδρων σχεδιάζει ο Ολάντ

Περικοπές στα προνόμια των πρώην προέδρων σχεδιάζει ο Ολάντ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες των πρώην προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας σχεδιάζει ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την έκθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποκάλυψε ότι οι πρώην πρόεδροι κοστίζουν στο γαλλικό κράτος 10,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα προνόμια των μελλοντικών πρώην προέδρων θα περισταλούν έτσι δραστικά, παρότι τα νέα μέτρα δεν θα αφορούν τους τρεις πρώην προέδρους: Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί.

Οι τρεις πρώην αρχηγοί του κράτους απολαμβάνουν από ένα πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο διαμέρισμα, η συντήρηση του οποίου βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο υπηρεσιακό διαμέρισμα, οι πρώην πρόεδροι διαθέτουν οικιακό προσωπικό δύο ατόμων, ενώ την ασφάλειά τους εξασφαλίζουν δύο αστυνομικοί φρουροί. Οι πρώην πρόεδροι διαθέτουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό, καθώς και επταμελή ομάδα συνεργατών. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν διαθέτει επίσης και μηνιαία αποζημίωση ύψους 12.000 ευρώ, χάρη στο άρθρο 12 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στους πρώην προέδρους να υπηρετούν διά βίου ως έμμισθα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι εισπράττουν κάθε μήνα 6.000 ευρώ μεικτά. Το απόλυτο ρεκόρ εξόδων κατέχει, όμως, ο Νικολά Σαρκοζί, το ενοίκιο για το «υπηρεσιακό» διαμέρισμα του οποίου στην αριστοκρατική οδό Μιρομενίλ, εμβαδού 320 τ.μ., κοστίζει στο γαλλικό κράτος 15.000 ευρώ τον μήνα.

Από τη μεριά του, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν καταλαμβάνει εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια πολυτελές διαμέρισμα στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν, έχοντας ως «γείτονά» του, στην οδό Ντε Λιλ, τον πρώην πρόεδρο Σιράκ.

Η μεταρρύθμιση που προμηνύει ο κ. Ολάντ θα στερήσει, μεταξύ άλλων, από τους ερχόμενους πρώην προέδρους –συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου– το προνόμιο της έμμισθης σχέσης με το Συνταγματικό Συμβούλιο, ενώ θα ορίζει και ανώτατο επίπεδο δαπάνης για τα υπηρεσιακά διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή