ΚΟΣΜΟΣ

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της εξέλεξε η Εσθονία

tin-proti-gynaika-proedro-stin-istoria-tis-exelexe-i-esthonia-2153742

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της εξέλεξε σήμερα η Εσθονία, αναθέτοντας το ύπατο αξίωμα στην Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το αξίωμα του προέδρου στην Εσθονία είναι ουσιαστικά τιμητικό.

Η Κάλιουλαϊντ έλαβε 81 ψήφους υπέρ σε σύνολο 101 βουλευτών, ενώ 17 βουλευτές απείχαν και τρεις δεν ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος, πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων, δηλαδή να υπερψηφιστεί από 68 βουλευτές.

Καθώς στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται έξι κόμματα, ήταν πολύ δύσκολο για τους υποψηφίους να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, τόσο κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας στους οποίους μετέχουν μόνο οι βουλευτές, όσο και στους επόμενους δύο, στο σώμα των εκλεκτόρων που περιλαμβάνει και τοπικούς αξιωματούχους.

Για τον λόγο αυτό οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Σίιμ Κάλας, αποσύρθηκαν από την κούρσα.

Η Κάλιουλαϊντ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1969 στο Ταρτού, σπούδασε βιολογία και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Από το 2004 μέχρι το 2016 εκπροσωπούσε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η θητεία της στο όργανο αυτό έληξε την περασμένη άνοιξη.