Αντιμέτωπη με τον «Μάθιου» η Φλόριντα

Αντιμέτωπη με τον «Μάθιου» η Φλόριντα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΛΑΝΤΟ (Φλόριντα). Στο στόχαστρο του τυφώνα «Μάθιου» βρίσκεται από χθες η Φλόριντα των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του μετεωρολογικού φαινομένου, που άφησε στην Αϊτή τουλάχιστον 842 νεκρούς.

Με ανέμους που έφταναν τα 115 χιλιόμετρα ανά ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, ο «Μάθιου» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις παράκτιες κοινότητες της Φλόριντα, ενώ το «μάτι» της καταιγίδας βρισκόταν ανοικτά της ανατολικής ακτής της Πολιτείας, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Πάντως, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί μετεωρολόγοι, το φαινόμενο σταδιακά θα εξασθενήσει στις επόμενες ημέρες. Η NASA και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, που διαχειρίζονται το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, έλαβαν μέτρα προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή το προσωπικό της βάσης αλλά και τα διάφορα όργανα.

Χθες, η περιοχή Γουέστ Παλμ Μπιτς και άλλες κοινότητες της νότιας Φλόριντα δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε πολλές περιοχές είχαν πέσει δένδρα και είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, αφήνοντας χιλιάδες οικίες στο σκοτάδι. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι του τυφώνα, που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων θα φτάσουν τα 195 χιλιόμετρα την ώρα. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έκανε γνωστό ότι ο τυφώνας «Μάθιου» θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη νοτιοανατολική Φλόριντα τα τελευταία 118 χρόνια. Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές αναμένεται να σημειωθεί και αύξηση της στάθμης των υδάτων, ανοικτά της Φλόριντα, λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου. Η άνοδος της στάθμης θα φτάσει τα 3,5 μέτρα.

Ολοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αναμένοντας την έλευση του τυφώνα «Μάθιου». Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρήθηκε στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, τη βόρεια και τη νότια Καρολίνα, ενώ τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα τροφίμων είχαν κυριολεκτικώς αδειάσει, καθώς χιλιάδες κάτοικοι έσπευσαν να προμηθευθούν τα απαραίτητα πριν από την έλευσή του.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προειδοποίησε για τις καταστροφικές ζημιές που θα γίνουν, αν ο τυφώνας «Μάθιου» πλήξει απευθείας την πολιτεία και ζήτησε από 1,5 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές κατάλυμα. «Αν έχετε ενδοιασμούς να εγκαταλείψετε το σπίτι σας, σκεφτείτε όλους αυτούς που ήδη σκοτώθηκαν», τόνισε ο κυβερνήτης Σκοτ σε συνέντευξη Τύπου. «Ο χρόνος τελειώνει». Ο Σκοτ, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή χιλιάδων οπλιτών της Εθνοφρουράς προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και τις συνέπειές του, προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι εκατομμύρια κάτοικοι θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Καταφύγια

Ηδη η Φλόριντα, η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα έχουν ανοίξει καταφύγια για όσους θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αλλωστε, οι τρεις πολιτείες όπως και η Βόρεια Καρολίνα έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τους κυβερνήτες των τεσσάρων πολιτειών το βράδυ της Πέμπτης και συζήτησε μαζί τους τις προετοιμασίες για τον τυφώνα.

Εκατοντάδες πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας ακυρώθηκαν στη νότια Φλόριντα, ενώ αναμένεται να ακυρωθούν περισσότερες τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή