ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση συνηγόρων του Σαλά Αμπντεσλάμ

aposyrsi-synigoron-toy-sala-ampnteslam-2155433

Την παραίτησή τους από την υπεράσπιση του μοναδικού εν ζωή υπόπτου για τις παρισινές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου Σαλά Αμπντεσλάμ υπέβαλαν οι δικηγόροι Φρανκ Μπερτόν και Σβεν Μαρί.

Ο κρατούμενος αρνείται πλέον να μιλήσει και δηλώνει πως δεν θέλει νομική εκπροσώπηση. «Είμαστε πεπεισμένοι, καθώς μας το είπε και ο ίδιος, ότι δεν θα μιλήσει, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά του στη σιωπή. Εχω δηλώσει από την αρχή ότι, αν ο πελάτης μου παραμείνει σιωπηλός, θα αποσύρω την υπεράσπισή μου», δήλωσε ο Μπερτόν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM σε κοινή του εμφάνιση με τον Μαρί.

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος ανέφερε ότι ο Αμπντεσλάμ αρνείται να μιλήσει λόγω της 24ωρης παρακολούθησης του κελιού του, μία παράμετρο που οι δύο δικηγόροι προσπάθησαν επανειλημμένως να αλλάξουν. «Να παρακολουθείσαι όλη τη μέρα και με υπέρυθρες τη νύχτα, αυτό μπορεί να τρελάνει οποιονδήποτε», ανέφερε ο Μπερτόν, ενώ ο Μαρί προσέθεσε ότι η απομόνωση είναι αυτή που έχει κάνει τον Αμπντεσλάμ να σωπάσει. Τελείως διαφορετική άποψη έχει η δικηγόρος των θυμάτων Σάμια Μακτούφ, η οποία αμφισβήτησε τη σύνδεση της επιτήρησης με τη σιωπή, τονίζοντας ότι ο Αμπντεσλάμ απλώς αθέτησε την υπόσχεσή του να μιλήσει. Υπογράμμισε ότι ο «Αμπντεσλάμ αρνείται να συνεργαστεί», προσθέτοντας ότι «η παρακολούθηση είναι μόνο ένα πρόσχημα».

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ ήταν ένας από τους οργανωτές των πολλαπλών επιθέσεων και θέλουν να μάθουν ποιος ήταν ο ρόλος του τη συγκεκριμένη βραδιά. Η ημερομηνία για τη δίκη του δεν έχει οριστεί ακόμη.