ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Μεζιέρ: Οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο θα πρέπει να στέλνονται στην Αφρική

nte-mezier-oi-prosfyges-poy-diasozontai-sti-mesogeio-tha-prepei-na-stelnontai-stin-afriki-2155496

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο θα έπρεπε να «στέλνονται στη Βόρεια Αφρική», απ’ όπου όσοι θεωρούνται πρόσφυγες θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κ. Τόμας ντε Μεζιέρ στη διάρκεια συνόδου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Οι άνθρωποι που σώζονται στη Μεσόγειο θα πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλείς καταυλισμούς στη Βόρεια Αφρική», πρότεινε ο ντε Μεζιέρ.

«Εκεί θα διασφαλίζεται η ανάγκη τους για ασφάλεια και θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, με γενναιόδωρες ποσοστώσεις, ώστε να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε.

Όμως ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει «να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους».

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία ώστε να μπορούμε να στέλνουμε αμέσως (τους μετανάστες) στη Λιβύη, στην Αλγερία», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν

Νωρίτερα  ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της παράτασης μετά τα μέσα Νοεμβρίου των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί εκτάκτως από κάποιες χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

«Το τρέχον σύστημα που επιτρέπει τους ελέγχους στα σύνορα ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου. Τάσσομαι υπέρ της παράτασής του», είπε ο κ. ντε Μεζιέρ προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Είναι σωστό να παρατείνουμε τη δυνατότητα συνοριακών ελέγχων σε ευρωπαϊκή βάση και αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα στο περιθώριο» της συνόδου, πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ.

Νωρίτερα και ο Αυστριακός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σομπότκα εκτίμησε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι θα πρέπει να παραταθούν και μετά τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Αυστρία επέβαλαν έκτακτους ελέγχους στα σύνορά τους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, μετά την άφιξη 1,3 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη πέρυσι.

Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν από τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών από το κύριο σημείο άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα έως τη Γερμανία, τον προορισμό των περισσότερων προσφύγων. Όμως τα έκτακτα μέτρα ισχύουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 50.000 πρόσφυγες (…) και υπάρχουν πολλοί στις βαλκανικές χώρες», είπε ο Σομπότκα.

«Οπότε δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι το σύστημα θα λειτουργεί στις 15 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να χρειαστεί μια παράταση ή πρέπει να σκεφτούμε άλλα βήματα», πρόσθεσε.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν αναμένουν ακόμη την πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας της κίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε η κατάσταση να επιστρέψει στο κανονικό έως το τέλος του έτους, όμως τον προηγούμενο μήνα πρόσθεσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μερικών κρατών μελών μπορούν να δικαιολογηθούν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)