Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 21 κορίτσια

Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 21 κορίτσια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Είκοσι ένα από τα 200 και πλέον κορίτσια, που απήγαγε τον Απρίλιο του 2014 από σχολείο της πόλης Τσίμποκ της Βόρειας Νιγηρίας, απελευθέρωσε χθες η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Περίπου 270 μαθήτριες είχαν απαχθεί από το σχολείο του Τσίμποκ στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, όπου οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έχουν σκοτώσει χιλιάδες και υποχρεώσει 2 εκατομμύρια κατοίκους να διαφύγουν.

«Η απελευθέρωση των κοριτσιών αποτελεί προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Μπόκο Χαράμ, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και της ελβετικής κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε χθες η νιγηριανή προεδρία σε ανακοίνωσή της. Αν και η προεδρία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία με την Μπόκο Χαράμ, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση της Αμπούτζα να προχώρησε στην αποφυλάκιση τεσσάρων ηγετικών στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης, που κρατούνταν σε φυλακές της Νιγηρίας.

Οι 21 απελευθερωθείσες μαθήτριες επρόκειτο να αναπαυθούν σε στρατώνα της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας, προτού οδηγηθούν στα γραφεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γέμι Ομπισάνζο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα. Ο πρόεδρος Μουχαμούντου Μπουχάρι δεν θα συναντήσει τα κορίτσια, καθώς ταξίδεψε χθες στη Γερμανία για προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη. Πολλές από τις μαθήτριες εμφανίζονται σε εικόνες, που δημοσίευσε χθες το CNN στην ιστοσελίδα του. Οι κοπέλες φορούν ισλαμικές φορεσιές, ενώ συνοδεύονταν από στρατιώτες στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας του Μπόρνο.

Τον περασμένο Μάιο, μία από τις απαχθείσες εντοπίστηκε αφού δραπέτευσε από τους απαγωγείς της, ενώ ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε δεσμευθεί ότι θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση όλων των κοριτσιών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η «δραπέτις» διηγήθηκε ότι τα κορίτσια λιμοκτονούσαν και ότι ήταν αναγκασμένες να τρώνε ωμό καλαμπόκι, ενώ κάποιες από αυτές είχαν υποκύψει από τις κακουχίες. Τις τελευταίες ημέρες, ο νιγηριανός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στα δάση της Σαμπίσα, ορμητήριο της Μπόκο Χαράμ, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ότι προσχωρεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές του 2015, η Μπόκο Χαράμ ήλεγχε εδάφη μεγέθους όσο το Βέλγιο. Οι επιχειρήσεις του στρατού της Νιγηρίας, όμως, επικουρούμενος από δυνάμεις γειτονικών κρατών, οδήγησαν σε ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών αυτών. Η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει, ωστόσο, να πραγματοποιεί βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, καθώς και στον Νίγηρα και το Καμερούν. Τον Αύγουστο, η ισλαμική οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν δεκάδες από τις απαχθείσες μαθήτριες, λέγοντας ότι πολλές από αυτές σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της νιγηριανής αεροπορίας.

Η οργάνωση έχει απαγάγει εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αν και η απαγωγή των μαθητριών του Τσίμποκ είναι αυτή που έστρεψε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στη ΒΑ Νιγηρία. Η Μπόκο Χαράμ έχει χρησιμοποιήσει 44 ανήλικα αγόρια και κορίτσια για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε όλη τη Δυτική Αφρική το 2015, με κάποιους από τους δράστες –κυρίως κορίτσια ηλικίας έως και οκτώ ετών– να ανατινάζονται σε σχολεία ή υπαίθριες αγορές.

Η υπόθεση των κοριτσιών του Τσίμποκ απέδειξε, όμως, την παροδική και ασταθή φύση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Παρότι η υπόθεση απασχόλησε το δεύτερο μισό του 2014 το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με εκστρατείες να διοργανώνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τύχη των κοριτσιών δεν άργησε να περάσει σε δεύτερη μοίρα, έως ότου εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τη θεματολογία των μέσων ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή