Η νέα γενιά στα βήματα του Ρ. Νίξον

Η νέα γενιά στα βήματα του Ρ. Νίξον

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Οι σκονισμένες βιτρίνες γεμάτες με προεκλογικό υλικό και μακρές αναφορές στον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον ανήκουν στο παρελθόν. Η ανακαινισμένη Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο «Ρίτσαρντ Νίξον» καταγράφουν την ιστορία του Αμερικανού προέδρου μέσα από φωτογραφίες, διαδραστικά εκθέματα και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του.

Το μουσείο ανοίγει σήμερα εκ νέου τις θύρες του, ύστερα από ανακαίνιση το κόστος της οποίας ανήλθε σε 15 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει τον 37ο πρόεδρο των ΗΠΑ η νέα γενιά και ιδιαίτερα αυτοί που δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ και άλλα σημαντικά συμβάντα της περιόδου.

Επίσης, μετά την ανακαίνισή του το μουσείο τίθεται υπό την αιγίδα των Εθνικών Αρχείων, που ελέγχουν και τη βιβλιοθήκη από το 2007. Στην πραγματικότητα, η Προεδρική Βιβλιοθήκη «Νίξον» είναι μία από τις 13 που ανοικοδομήθηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά τελικά ελέγχονται από τα Εθνικά Αρχεία. Τα εκθέματα που αφορούν το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ «ανασχεδιάστηκαν» το 2011. Αντιθέτως, οι τομείς που αφορούν τον πόλεμο του Βιετνάμ, τις σχέσεις ΗΠΑ – Σοβιετικής Ενωσης αλλά και τις εσωτερικές πολιτικές επιλογές δεν έχουν μεταβληθεί από το 1990. Τα κείμενα που συνοδεύουν τα νέα εκθέματα μελετήθηκαν από επιτροπή τεσσάρων ιστορικών που επιλέχθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία.

«Η Προεδρική Βιβλιοθήκη “Νίξον” επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να παρουσιάσει μια εικόνα του Αμερικανού προέδρου που είχε κατασκευαστεί από τους φίλους του», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Φάρμπερ, μέλος της επιτροπής ιστορικών και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Στο σύμπλεγμα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου «Ρίτσαρντ Νίξον» περιλαμβάνεται η κατοικία όπου γεννήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και ο τάφος του.

Σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ

Το νέο μουσείο δεν αποπειράται να κρύψει το γεγονός ότι ο Νίξον είναι ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που παραιτήθηκε. Ενα ολιγόλεπτο φιλμ πριν από τη σχετική έκθεση ξεκινάει με την ομιλία παραίτησης του Νίξον, το 1974, μετά το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, ομιλία στην οποία πληροφορεί τους συμπατριώτες του ότι δεν είναι «άνθρωπος που παραιτείται». Στο φιλμ παρουσιάζεται ως μαχητικός και οραματιστής ενώ γίνεται αναφορά στην ανέλιξή του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Η έκθεση για το Ουότεργκεϊτ ανακατασκευάστηκε όταν ανέλαβαν τον έλεγχο του μουσείου τα Εθνικά Αρχεία.

Στην πραγματικότητα, το μουσείο προσπαθεί να βοηθήσει τον επισκέπτη να ακολουθήσει τον δρόμο που διήνυσε ο Νίξον. Μετά το ολιγόλεπτο φιλμ, οι επισκέπτες περπατούν σε έναν διάδρομο ο οποίος είναι γεμάτος με γιγαντιαίες φωτογραφίες από την κοινωνική αναταραχή του 1960, προκειμένου να πάρει μια γεύση των συνθηκών που κληρονόμησε ο Νίξον όταν εξελέγη. Η επόμενη στάση είναι ένα αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου όπου εργαζόταν ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε μια άλλη αίθουσα οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, ανάμεσα στα άλλα, για τον τρόπο που οι σύμβουλοι του Νίξον τον προέτρεπαν να χειριστεί την κρίση στην Καμπότζη καθώς και για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Αφού ενημερωθούν σφαιρικά, μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο δράσης και να συγκρίνουν τις δικές τους επιλογές με αυτές που έκανε ο Νίξον. «Στόχος μας είναι η κριτική σκέψη», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ρίτσαρντ Νίξον», Ουίλιαμ Μπάριμπολτ.

Στο μουσείο, εξάλλου, ο επισκέπτης μπορεί να δει τις ψηφιοποιημένες σημειώσεις του Νίξον που αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση μέχρι τους προσωπικούς του στόχους ή ακόμα και το ποδόσφαιρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή