ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τουλάχιστον 25 κρατούμενοι νεκροί σε εξέγερση στη φυλακή

vrazilia-toylachiston-25-kratoymenoi-nekroi-se-exegersi-sti-fylaki-2156114

Τουλάχιστον 25 κρατούμενοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή, εκ των οποίων επτά αποκεφαλίστηκαν και έξι κάηκαν ζωντανοί, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σε φυλακή στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην αγροτική φυλακή Μόντε Κρίστο στην Μπόα Βίστα πρωτεύουσα της πολιτείας Ροράιμα, που συνορεύει με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Η αστυνομία επενέβη τελικά για να τερματιστούν οι συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 100 συγγενείς φυλακισμένων κρατήθηκαν ως όμηροι.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου όταν κρατούμενοι σε μία πτέρυγα των φυλακών εισέβαλαν σε άλλη πτέρυγα. Οι άνδρες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, όπως δήλωσε η σύζυγός ενός εκ των κρατούμενων που ήταν παρούσα.

Οι στασιαστές ζητούσαν έναν δικαστή για να ακούσει τα αιτήματά τους, όμως επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι και να αποκατασταθεί η τάξη.

Η Ζοάνα Μούρα επικεφαλής του συνδικάτου σωφρονιστικών υπαλλήλων της πολιτείας Ροράιμα είπε σε δηλώσεις της σε τοπική εφημερίδα ότι το συμβάν «είναι μια απόδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της πολιτειακής κυβέρνησης» προς το σωφρονιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν υπάρχει εξοπλισμός ασφαλείας, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και οι σωφρονιστικοί υπάλλήλοι εργάζονται πέρα από τα όριά τους».

Οι συγκρούσεις και οι εξεγέρσεις είναι συχνές στις υπερπλήρεις φυλακές της Βραζιλίας. Η Βραζιλία διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρατούμενων μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο τέλος του 2014 συνολικά 622.000 άνθρωποι κρατούνταν στις φυλακές της χώρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)