ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: αύξηση γεννήσεων λόγω μεταναστών

18s7paidi

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο δείκτης γεννητικότητας στη Γερμανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 ετών πέρυσι, ενισχυμένος κυρίως εξαιτίας των γεννήσεων των μεταναστριών, ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Ο δείκτης ανήλθε σε 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα στη Γερμανία το 2015, από 1,47 έναν χρόνο νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, όταν βρισκόταν στο 1,51. Το περυσινό επίπεδο είναι, επίσης, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Η πολυετής οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία και η υποστήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση συνέβαλαν να αυξηθεί η γεννητικότητα στη χώρα. Oμως ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδο κατώτερο αυτού που οι ειδικοί της δημογραφίας ορίζουν ως το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου ένας πληθυσμός να μη φθίνει. Η Γερμανία και άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ορισμένους από τους χαμηλότερους δείκτες γεννητικότητας παγκοσμίως.

Το 28% των κατοίκων της Γερμανίας είναι άνω των 60 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Ο δείκτης γεννητικότητας μεταξύ των μεταναστριών ανήλθε σε 1,95 το 2015, από 1,86 το 2014. Περίπου το 70% των σχεδόν 900.000 προσφύγων και μεταναστών που αφίχθησαν στη Γερμανία πέρυσι ήταν μουσουλμάνοι, οι οποίοι γενικά τείνουν να έχουν πιο πολυμελείς οικογένειες από τους Ευρωπαίους πολίτες. Μεταξύ των Γερμανίδων, ο δείκτης επίσης κατέγραψε αύξηση πέρυσι, αν και οριακή, στο 1,43 από τις 1,42 γεννήσεις το 2014.

Φέτος αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 300.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης. Το επιχείρημα της καταπολέμησης της υπογεννητικότητας ήταν από τα βασικά στη φαρέτρα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να απαντήσει στους επικριτές της. Παρ’ όλα αυτά το ξενοφοβικό κόμμα στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, εξασφαλίζει μέχρι και 15% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αμφισβητούν τη μεταναστευτική πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ. Πάντως, δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που θεωρούν ότι είναι μεγάλη η ευθύνη των ΜΜΕ που γιγάντωσαν το φαινόμενο και τον ρατσισμό, καθώς ένα εκατ. μετανάστες μπορούν να απορροφηθούν από μια χώρα με πληθυσμό 80 εκατ.