Μοσούλη: Η μεγάλη έξοδος των αμάχων

Μοσούλη: Η μεγάλη έξοδος των αμάχων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε η μεγάλη έξοδος αμάχων από τη Μοσούλη εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή στρέφει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις πιθανές ανθρωπιστικές επιπτώσεις της εκστρατείας για την απελευθέρωση της πόλης και ενισχύει τους φόβους για ένα νέο προσφυγικό κύμα μεγάλων διαστάσεων.

Οπως γνωστοποίησε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», περίπου 5.000 άνθρωποι έφτασαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, προερχόμενοι από τη Μοσούλη, ενώ άλλοι 1.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο Ταρίκ Καντίρ, επικεφαλής του κλιμακίου της οργάνωσης που ασχολείται με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μοσούλη, δήλωσε ότι ο καταυλισμός εμφανίζεται εντελώς ακατάλληλος να υποδεχθεί νέους πρόσφυγες, καθώς «είναι γεμάτος σκουπίδια και περιττώματα, με άμεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες». Προσέθεσε δε ότι στον καταυλισμό υπάρχουν μόνο 16 αποχωρητήρια για 9.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Εξάλλου, ο επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού στις μουσουλμανικές χώρες) Κερέμ Κινίκ εκτίμησε, σε χθεσινή συνέντευξή του, ότι ο αριθμός των προσφύγων από τη Μοσούλη θα κυμανθεί μεταξύ 100.000 και 400.000. Ηδη, οι ιρακινές και οι κουρδικές αρχές στήνουν προσφυγικό καταυλισμό με 5.000 σκηνές ανατολικά της Μοσούλης.

Ωστόσο, οι διεθνείς οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι με τρία εκατομμύρια εσωτερικούς πρόσφυγες ήδη στην πλάτη του το Ιράκ, δεν θα καταφέρει χωρίς ισχυρή βοήθεια να διαχειριστεί το νέο κύμα από τη Μοσούλη.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα, η οποία διά στόματος Ερντογάν έχει διακηρύξει κατ’ επανάληψη ότι εννοεί να είναι παρούσα «και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς κάλεσε χθες τους ξένους ανταποκριτές στην Αγκυρα, όπου τους παρουσίασε το σχέδιο που προτείνει στη διεθνή κοινότητα η Τουρκία για την «επόμενη μέρα» στη Μοσούλη, ύστερα από την εκδίωξη του ISIS.

Ο Κουρτουλμούς τόνισε ότι η Τουρκία «θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να μην αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της Μοσούλης και των γύρω πόλεων και χωριών», παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι σημαντικές μερίδες του πληθυσμού, κυρίως σιίτες και Κούρδοι, εκδιώχθηκαν από τους σουνίτες τζιχαντιστές αφότου κατέλαβαν τις περιοχές τους το καλοκαίρι του 2014. Επιπλέον, ο κ. Κουρτουλμούς επανέλαβε ότι η Τουρκία εννοεί να διατηρήσει τη στρατιωτική βάση της στην Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, η οποία κάνει λόγο για «στρατό κατοχής».

Σε μια νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ επρόκειτο να επισκεφθεί χθες την τουρκική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Την επίσκεψή του προετοίμασαν οι διαβουλεύσεις που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο συμμαχικών στρατών, προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση για τον τουρκικό ρόλο στη μάχη της Μοσούλης. Επί του παρόντος φαίνεται να έχει προβλεφθεί συμμετοχή τουρκικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς θέσεων του ISIS, ενώ τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Βαγδάτη αποκλείουν κάθε ανάμειξη χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας ή υποστηριζόμενων από αυτήν ανταρτών στην εκστρατεία.

Από το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν έγινε εξάλλου γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για τις επιτυχίες των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον του ISIS στη βόρεια Συρία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές του μετώπου Αλ Νούσρα στο Χαλέπι.

Τέλος, με έξαλλους αν και κατά τι πρόωρους πανηγυρισμούς, οι Χριστιανοί του Αρμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, γιόρτασαν την προέλαση του ιρακινού στρατού στο Καρακός, τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ που κατέχει ο ISIS. Οι τζιχαντιστές διατηρούσαν και μέχρι χθες μικρούς θυλάκους αντίστασης, αλλά η πλήρης απελευθέρωση της πόλης εθεωρείτο απλώς θέμα χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή