Κοινή άμυνα στην Ε.Ε. προωθεί ο Β. Σόιμπλε

Κοινή άμυνα στην Ε.Ε. προωθεί ο Β. Σόιμπλε

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για κοινό αμυντικό προϋπολογισμό των χωρών της Ε.Ε. έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του όπου υπογράμμισε τη χρόνια αφοσίωσή του στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Μιλώντας σε βερολινέζικο think tank, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα έχει «σύντομα ανάγκη έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι, συγκεντρώνοντας τους οικονομικούς της πόρους, θα αποκτήσει στρατιωτικό προϋπολογισμό αρκετές φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Ρωσίας.

Τα σχόλια αυτά έρχονται αμέσως μετά τις κοινές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός κοινού στρατιωτικού και πολιτικού αρχηγείου που θα επιβλέπει τις υπερπόντιες ευρωπαϊκές αποστολές. Οι προτάσεις αυτές είναι μέρος της κοινής προσπάθειας Γαλλίας και Γερμανίας να ενισχύσουν την Ενωση την επαύριο του Brexit. Παρότι είναι αμφίβολο να κερδίσουν ευρύτερη υποστήριξη οι προτάσεις του Σόιμπλε, ο Γερμανός πολιτικός, όντας ταγμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για δεκαετίες, αναμένεται να συνεχίσει να εκφράζει τις θέσεις του, αναφέρει το δημοσίευμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παραδέχθηκε ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα προκαλέσει έντονες διαφωνίες αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική ευθυγράμμιση όλων των χωρών της Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι «ένα ωραίο ντιμπέιτ».

Ο κ. Σόιμπλε είναι επίσης υποστηρικτής της αύξησης των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών, ως φυσική αντίδραση στις ρωσικές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την αστάθεια στην Αφρική και τις βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Πράγματι, δεδομένων των προκλήσεων, η Γερμανία θα καταστήσει πιο ελαστικό το όριο των 185.000 στρατιωτών στις ένοπλες δυνάμεις της, αυξάνοντας πιθανώς αριθμητικά τον στρατό της, ενώ θα αυξήσει και τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 6% τα επόμενα πέντε χρόνια, αρχίζοντας με αύξηση 1,2 δισ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν ανέρχεται στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που ζητάει το ΝΑΤΟ από τα μέλη του, με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι η Γερμανία πρέπει να αγγίξει στο κοντινό μέλλον το ποσοστό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή