Μέλος των «Πολιτών του Ράιχ» άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών

Μέλος των «Πολιτών του Ράιχ» άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Ενας αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του, καθώς Γερμανός ακροδεξιός, μέλος της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» άνοιξε πυρ εναντίον του και άλλων τριών συναδέλφων του που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν επιδρομή σε περιοχή της Νυρεμβέργης.

Ο τραυματίας αστυνομικός υπεβλήθη σε εγχείρηση, αλλά δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν. Ο 32χρονος άνδρας δέχθηκε τρεις σφαίρες, στο κράνος, στον αγκώνα και στο άκρο του αλεξίσφαιρου γιλέκου – η τελευταία ήταν αυτή που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του.

Ενας δεύτερος συνάδελφός του, 31 ετών, δέχθηκε επίσης σφαίρα στο μπράτσο, ενώ δύο ακόμη 37χρονοι υπέστησαν τραύματα από θραύσματα γυαλιών. «Είμαι οργισμένος με αυτήν την υπόθεση, πρόκειται για άγνωστη έως σήμερα κλιμάκωση στη Βαυαρία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν πάνω από 30 όπλα, επειδή είναι κυνηγός και κάνει αθλητική σκοποβολή. Ωστόσο, ο τοπικός σύλλογος του αφαίρεσε την άδεια οπλοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομή στις έξι το πρωί για να κατασχέσουν τα όπλα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μέσα στο σπίτι του μέλους του κινήματος «Πολίτες του Ράιχ». Ο 49χρονος, πρώην ιδιοκτήτης σχολής πολεμικών τεχνών, άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών χωρίς να τους προειδοποιήσει. Η πρώτη βολή, μάλιστα, έγινε ενώ η πόρτα ήταν ακόμη κλειδωμένη. Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ πόσες σφαίρες έπεσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης δεν αναγνωρίζουν το ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας. Διατείνονται ότι το γερμανικό Ράιχ συνεχίζει τη ζωή του μέχρι σήμερα και θεωρούν ότι τα σύνορά του είναι αυτά του 1937. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπακούν στο Σύνταγμα, τις αρχές και τα δικαστήρια και δεν αποδέχονται τις κρατικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, οι περισσότεροι παράγοντες του κινήματος συνδέονται με την ακροδεξιά σκηνή της χώρας, δεν είναι όμως γνωστός ο ακριβής αριθμός των μελών του.

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Ζeit αποκάλυψε χθες ότι η πρόεδρος της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία Φράουκε Πέτρι ήρε τις αρχικές της επιφυλάξεις και συνήψε «πολιτική φιλία» με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Οπως έγραψε η εφημερίδα, η Πέτρι συναντήθηκε με τη Λεπέν τον Ιούλιο στο Στρασβούργο και οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να συνεχίσουν και μάλιστα να πυκνώσουν τις επαφές τους.

«Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, ούτε όμως και να το διαψεύσουμε», είπε εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η προσέγγιση με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προκαλούσε μέχρι πρότινος διχογνωμία στο εσωτερικό της Εναλλακτικής. Ενώ, για παράδειγμα, το στέλεχος του κόμματος στη Θουριγγία Μπγορν Χέκε είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε προειδοποιήσει την άνοιξη για τους κινδύνους από μια τέτοια εγγύτητα. Το πρόσωπο του γαλλικού κόμματος είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Εναλλακτικής είχε πει χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι μέχρι πρότινος το Εθνικό Μέτωπο ήταν αμιγώς αντισημιτικό, κάτι που αποτελεί διακομματικό ταμπού στη Γερμανία.

Τον Ιούλιο του 2015 η ίδια η Πέτρι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Zeit: «Με αυτό το κόμμα δεν έχει τίποτα κοινό η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το κόμμα μας είναι υπέρ μεγαλύτερης ελευθερίας και ατομικής ευθύνης αντί του μεγαλύτερου κράτους και της αναδιανομής», είχε εξηγήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή