Διακοπή εχθροπραξιών από τη Δαμασκό υπέρ αμάχων

Διακοπή εχθροπραξιών από τη Δαμασκό υπέρ αμάχων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή ανακούφιση στον άμαχο πληθυσμό του ανατολικού Χαλεπίου, που τελεί υπό πολιορκία από τα μέσα Ιουλίου, προσέφερε η μονομερής «ανθρωπιστική διακοπή των εχθροπραξιών» από την πλευρά της Δαμασκού.

Ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι τις τρεις επόμενες ημέρες θα διακόπτει τις επιχειρήσεις του εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, ώστε να μπορούν να αποχωρούν άμαχοι από τους οκτώ (θεωρητικά) ασφαλείς διαδρόμους που έχουν ανοίξει. Από τα χαράματα της Τρίτης έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί της αεροπορίας του προέδρου Ασαντ, όπως και της Ρωσίας, που τον υποστηρίζει.

Χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει σε 11 ώρες το εικοσιτετράωρο (από οκτώ που είχε ανακοινώσει αρχικά) τη διακοπή των βομβαρδισμών, ενώ προσέθεσε άλλη μία ημέρα στην «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», ανεβάζοντάς τες σε τέσσερις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε στον ΟΗΕ ότι είναι πρόθυμος να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την κατάπαυση του πυρός, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ωστόσο, το «ανθρωπιστικό διάλειμμα» δοκιμάστηκε χθες από την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αντικαθεστωτικούς στη γραμμή του μετώπου που περνάει από το κέντρο της πόλης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας κατηγόρησε «ομάδες τρομοκρατών» για την παραβίαση της προσωρινής ανακωχής.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επανήλθε στις κατηγορίες του για βομβαρδισμό του κουρδικού χωριού Χαστζέκ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, από δύο βελγικά F-16, ζητώντας εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ. Το Βέλγιο είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της Μόσχας, χθες όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ταξίαρχος Κονασένκοφ παρουσίασε στους δημοσιογράφους την ακριβή πτήση των βελγικών αεροσκαφών όπως την κατέγραψαν τα ρωσικά ραντάρ, προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του.

Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη Βόρεια Συρία, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές. Οι SDF ενισχύονται από τις ΗΠΑ ως δύναμη κρούσης στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με την πλειονότητα των μαχητών τους να προέρχεται από τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Αστον Κάρτερ στην Αγκυρα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «δυσαρεστημένη» με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στους Κούρδους και εξέφρασε την ευχή η επόμενη ή ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή