ΚΟΣΜΟΣ

Χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία

chari-se-osoys-katadikastikan-gia-omofylofilia-2156796

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία θα χορηγήσει χάρη σε χιλιάδες ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σύμφωνα με νόμο που καθιστούσε την ομοφυλοφιλία σεξουαλικό αδίκημα και ο οποίος έχει πλέον καταργηθεί. Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις αποποινικοποιήθηκαν στη Βρετανία μόλις το 1967, ενώ το 2001 ορίστηκε ως ηλικία συναίνεσης το 16ο έτος και η νομοθεσία εξομοιώθηκε για ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους.

Ο λόρδος Τζον Σάρκεϊ, ο οποίος άσκησε πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση να χορηγήσει τις χάριτες, τόνισε ότι τουλάχιστον 65.000 άνδρες καταδικαστήκαν σύμφωνα με τους νόμους που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία, εκ των οποίων οι 15.000 παραμένουν στη ζωή. Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, κατέστησε γνωστό ότι οποιοσδήποτε είχε κριθεί ένοχος για συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ αυτομάτως θα απαλλαχθεί των κατηγοριών, ενώ θα καθαρίσει και το ποινικό του μητρώο.

Το πρόγραμμα χορήγησης χάριτος είναι γνωστό ως «νόμος του Τούρινγκ», αναφορά στον διάσημο κρυπτογράφο Αλαν Τούρινγκ, ο οποίος κατάφερε και έσπασε τον κρυπτογραφικό κώδικα των ναζί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, έχασε την εργασία του και ευνουχίστηκε χημικά, ενώ καταδικάστηκε το 1952 επειδή είχε έρθει σε ερωτική επαφή με άνδρα. Δύο χρόνια αργότερα, αυτοκτόνησε. Τελικά, η βασίλισσα Ελισάβετ του χορήγησε μετά θάνατον χάρη, το 2013.

Ενα ακόμη θύμα του κυνηγιού κατά των ομοφυλοφίλων ήταν και ο συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1895 σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα εξαιτίας των ερωτικών του προτιμήσεων. Πάντως, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν είναι σαφές κατά πόσον ο Ουάιλντ θα περιληφθεί μεταξύ αυτών που θα λάβουν χάρη.

Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους, βέβαια, επισημαίνουν δεν θα αποδεχθούν τη χάρη, καθώς πιστεύουν ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή της ενοχής τους για αδικήματα που δεν διέπραξαν.