Η Μέι αναζητεί τη χρυσή τομή

Η Μέι αναζητεί τη χρυσή τομή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει τη γραμμή του «σκληρού» Brexit, που θα την οδηγούσε όχι μόνον εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και εκτός κοινής αγοράς, δήλωσε χθες η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών και τη συνακόλουθη υποχώρηση της στερλίνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κ. Μέι επέμεινε ότι η χώρα της δεν βρίσκεται ενώπιον μιας «δυαδικής επιλογής» μεταξύ της πρόσβασης στη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου του πλανήτη και στον έλεγχο της μετανάστευσης, επιμένοντας ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια χρυσή τομή.

«Θα είμαστε φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά τους στόχους που θα επιδιώξουμε να κατακτήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτό περιλαμβάνει τόσο μια καλή συμφωνία για το εμπόριο όσο και αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης», δήλωσε η κ. Μέι.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος για τις συζητήσεις που είχε η Τερέζα Μέι με τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της Eνωσης στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών Aντι Μπέρναμ, η κ. Τερέζα Μέι δήλωσε: «Μιλάει (ο Μπέρναμ) για το σκληρό Brexit, στο οποίο υποτίθεται ότι οδηγεί τη χώρα η κυβέρνησή μου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση». Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι ένα «μαλακό» Brexit, που θα κρατήσει τη Βρετανία εντός της κοινής αγοράς προϋποθέτει αναγκαστικά την ελευθερία μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, κάτι που δεν εννοεί να αποδεχθεί η πιο σκληροπυρηνική μερίδα των Συντηρητικών.

Ερωτηθείσα από άλλο βουλευτή εάν αληθεύει δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να υποδιπλασιάσει τον φόρο στις επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για παραμονή της χώρας στην κοινή αγορά, η κ. Μέι δήλωσε ότι «δεν θα έπρεπε να πιστεύουμε οτιδήποτε διαβάζουμε στις εφημερίδες».

Τέλος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως κατανοεί πλήρως τη σημασία που έχει για τη βρετανική οικονομία ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με εκπροσώπους του για τη διαδικασία εξόδου από την E.Ε. Παράλληλα, η Τερέζα Μέι είχε χθες σύσκεψη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλλίας, επιδιώκοντας την εξεύρεση κοινού τόπου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, που θα δώσει λόγο στις τρεις τοπικές κυβερνήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, εξερχόμενη της συνάντησης, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» από την τοποθέτηση της κ. Μέι. Αν και επιφυλάχθηκε να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η κ. Στέρτζον, επικεφαλής των Σκωτσέζων αυτονομιστών, τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να κρατήσει τη Σκωτία εντός κοινής αγοράς, ακόμη και αν η υπόλοιπη Βρετανία αποχωρήσει. Το Σκωτσέζικο Εθνικιστικό Κόμμα της κ. Στέρτζον έχει ήδη θέσει ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από τη Βρετανία εάν επικρατήσει τελικά η εκδοχή του «σκληρού» Βrexit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή