Ασκήσεις εντυπωσιασμού από τη Ρωσία

Ασκήσεις εντυπωσιασμού από τη Ρωσία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγαλύτερες ασκήσεις πολιτικής άμυνας από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης πραγματοποίησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, θέτοντας σε ετοιμότητα 40 εκατ. πολίτες της. Οι εικόνες που μετέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έφεραν στο μυαλό εικόνες της σοβιετικής, ψυχροπολεμικής εποχής, καθώς παιδιά εμφανίζονταν να δοκιμάζουν αντιασφυξιογόνες μάσκες και να παρακινούνται να κρυφτούν στο κοντινότερο καταφύγιο «πριν να είναι πολύ αργά».

Μολαταύτα, παρότι αυτές οι εικόνες εγείρουν φόβους μιας νέας ψυχροπολεμικής περιόδου στη Δύση, οι Ρώσοι πολίτες δεν δείχνουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι. Ακόμη και στο Καλίνινγκραντ, πόλη που αποτελεί έναν βαριά στρατιωτικοποιημένο θύλακα ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, χώρες αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τις ασκήσεις ως απλή επίδειξη.

«Είναι αστείο, καθώς κανείς εδώ πέρα δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν», δήλωσε για παράδειγμα η κάτοικος της πόλης Ολγα Ζιουκίνα, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι «ο πρόεδρός μας είναι έξυπνος και δεν χρειάζεται να δίνει τέτοιες εντολές».

Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα μαρτυρούν την ύπαρξη έντασης μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, όπως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Πολωνία και η συγκέντρωση δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν 1.000 στρατιώτες στην Πολωνία την επόμενη χρονιά, μέσα σε κλίμα φόβου πρόκλησης μιας ανεπιθύμητης σύγκρουσης με τη Ρωσία, το οποίο ήδη έχει διαμορφώσει τη διστακτικότητα του Ομπάμα να εμπλακεί στρατιωτικώς στον συριακό εμφύλιο.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας MI5, Αντριου Πάρκερ, δήλωσε ότι η Ρωσία σήμερα αποτελεί έναν διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο για τη Δύση. «Κάνει χρήση μεγάλης γκάμας κρατικών οργάνων και δυνάμεων, ώστε να προωθήσει την εξωτερική πολιτική της στο εξωτερικό με εξαιρετικά επιθετικές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν προπαγάνδα, κατασκοπεία, υπονομευτικές δραστηριότητες και κυβερνοεπιθέσεις», ανέφερε.

Επιπλέον, άφθονες υπήρξαν και οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στις οποίες πεζοναύτες πραγματοποίησαν αποβάσεις, πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους, μαχητικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες και στρατιώτες συνέλαβαν σαμποτέρ. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα τοποθέτησε βάσεις πυρηνικών πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν τις βαλτικές χώρες, το μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας και τη Νότια Σουηδία. Το υφέρπον πολεμικό κλίμα είναι αισθητό και στο λεκτικό πεδίο, καθώς η κρατική τηλεόραση παρουσιάζει τις νατοϊκές ασκήσεις ως αποδεικτικό στοιχείο των επιθετικών διαθέσεων της Δύσης, ο λόγος των δελτίων ειδήσεων είναι εκστατικός αναφορικά με τις πυραυλικές ασκήσεις, και οι κρατικοί αξιωματούχοι της πρωτεύουσας δηλώνουν ότι τα καταφύγια της πόλης είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους 12 εκατ. κατοίκους της σε περίπτωση βομβαρδισμών.

«Μόνο λίγα λεπτά χρειάζονται για να βρεις ένα καταφύγιο που θα σου σώσει τη ζωή, για την ακρίβεια επτά, όσος χρόνος χρειάζεται και για να φτάσει ο κοντινότερος πύραυλος», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του NTV, υπό σκηνές ενός πανικόβλητου πλήθους που τρέχει για να βρει καταφύγιο.

Ο Αλεξέι Μιλοβάνοφ, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας NewKaliningrad.Ru, χαρακτηρίζει «πολεμοχαρείς» τις στρατιωτικές επιδείξεις της Ρωσίας, αναφέροντας ωστόσο ότι κατανοεί τις ανησυχίες των δυτικών γειτόνων του Καλίνινγκραντ. «Εάν κρατάς ένα τουφέκι στο σπίτι, ξέρεις ότι το έχεις και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εάν συμβεί κάτι, όμως αν βγαίνεις κάθε μέρα και παρελαύνεις ένοπλος μπροστά σε όλους, τότε οι άνθρωποι αρχίζουν και σε κοιτούν περίεργα».

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και οι Ρώσοι που ανησυχούν για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, καθώς σύμφωνα με τελευταία σχετική δημοσκόπηση, στην οποία ερωτήθηκαν 1.600 πολίτες από 48 περιοχές της Ρωσίας, το 27% των Ρώσων πολιτών έχει σχετικούς φόβους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή