Φιάσκο Ορμπαν στο θέμα των μεταναστών

Φιάσκο Ορμπαν στο θέμα των μεταναστών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δυνατό ράπισμα δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, καθώς καταψηφίστηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο η συνταγματική αναθεώρηση που θα απαγόρευε την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια σπάνια κοινοβουλευτική ήττα του Ορμπαν. Η πρόταση, μάλιστα, του Ούγγρου πρωθυπουργού κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 131 ψήφους, ενώ ήταν απαραίτητη η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων, δηλαδή 133 ψήφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της Αριστεράς αλλά και αυτούς του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ, που έθεσε ως όρο για την υπερψήφιση της μεταρρύθμισης να καταργηθεί και ο νόμος που επιτρέπει τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πλούσιους ξένους επενδυτές εφόσον φέρουν στη χώρα 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα αυτή η νομοθεσία είναι απλώς ένα «παράθυρο» ώστε να επιτραπεί η μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα υποκρύπτει και έναν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, καθώς επιτρέπει την είσοδο «πλούσιων τρομοκρατών». Περίπου δέκα χιλιάδες Κινέζοι έχουν κάνει χρήση της νομοθεσίας προκειμένου να εγκατασταθούν στην Ουγγαρία, όπως εξάλλου και πολλοί επενδυτές από τη Ρωσία αλλά και τη Μέση Ανατολή.

«Οχι στους εκβιασμούς»

Ωστόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Φίντεζ διεμήνυσαν ότι δεν θα δεχθούν πολιτικούς εκβιασμούς όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.Ο Ορμπαν υποστηρίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου, κατά το οποίο τρία εκατομμύρια Ούγγροι απέρριψαν το σύστημα της ποσόστωσης σχετικά με τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στα διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν δεσμευτικό εξαιτίας της μεγάλης αποχής, αλλά ήταν ένα δυνατό όπλο που θα του επέτρεπε να αποτρέψει τις Βρυξέλλες από την εφαρμογή του μέτρου.

Ο Ρόμπερτ Λάζλο, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Political Capital, υποστηρίζει ότι η καταψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, δηλαδή θα αποδυναμώσει τον Ορμπαν στις διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο είναι ένα παροδικό φιάσκο για τον Ορμπαν, όπως φιάσκο ήταν και το άκυρο δημοψήφισμα. Δεν θα μπορέσει να το πουλήσει αυτό ως επιτυχία στις Βρυξέλλες και έτσι η θέση του θα αποδυναμωθεί», επισημαίνει ο Λάζλο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Tarki, το κόμμα του Ορμπαν, το Φίντεζ, ενισχύεται και συγκεντρώνει το 32%, το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ εμφανίζεται να χάνει δύναμη και συγκεντρώνει το 10% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 9% των ψήφων. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρόκειται να διεξαχθεί το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή