ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η πολιτεία της Τζόρτζια εκτέλεσε με ένεση άντρα για τον στραγγαλισμό της φίλης του

17s1georgia

Η πολιτεία της Τζόρτζια εκτέλεσε χθες έναν άντρα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον στραγγαλισμό της πρώην φιλενάδας του το 2001, απορρίπτοντας όλες τις προσπάθειές του για επιείκια.

Ο Στίβεν Σπίαρς, 54, θανατώθηκε με ένεση στην φυλακή του Τζάκσον, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Ατλάντα, και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 7:30 μ.μ. τοπικής ώρας (2:30 π.μ. σήμερα, ώρα Ελλάδας), είπε σε δήλωσή της η γενική εισαγγελέας Κρις Καρ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Πληροφόρησης για τις Θανατικές Καταδίκες, ο Σπίαρς ήταν το 18ο άτομο που εκτελέστηκε φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 8ο στην Τζόρτζια, που διεξήγαγε τις περισσότερες εκτελέσεις από κάθε άλλη πολιτεία.

Χθες η επιτροπή της πολιτείας απέρριψε άλλο ένα αίτημα για επιείκια που έγινε εκ μέρους του.

Τη Τρίτη είπε ξεχωριστά σε ψυχολόγο και ψυχίατρο ότι δεν ήθελε να πεθάνει, αλλά δεν άντεχε άλλο στη φυλακή. "Δεν θέλω να ζω όπως ζω," του είπε, "είναι σαν καρκίνος που με κατατρώει καθημερινά".

Ο Σπίαρς είπε στην αστυνομία ότι σκότωσε την Σέρι Χόλαντ, 34, στο σπίτι της γιατί υποψιαζόταν ότι έβγαινε με κάποιον άλλον, σύμφωνα με στοιχεία του δικαστηρίου. Αφού κρύφτηκε στο δωμάτιο του γιού της τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 2001, της επιτέθηκε, έδεσε τα πόδια και τα χέρια της με μονωτική ταινία και την στραγγάλισε. Όταν τον συνέλαβε η αστυνομία, δεν έδειξε μεταμέλεια για το έγκλημά του και είπε ότι θα το ξανάκανε, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο το 2007, και το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας επιβεβαίωσε την καταδίκη του το 2015.