Η «μετα-αλήθεια», λέξη της χρονιάς

Η «μετα-αλήθεια», λέξη της χρονιάς

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΞΦΟΡΔΗ. Η λέξη «μετα-αλήθεια» (η πολιτική ρητορική/πρακτική που αγνοεί την αλήθεια και βασίζεται σε μια προσωπική, ενίοτε εντελώς πλαστή, εκδοχή της πραγματικότητας) είναι η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης (Oxford Dictionaries), που απηχεί την εξαιρετικά φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα τους τελευταίους 12 μήνες, χάρη κυρίως στη διχαστική προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit τον περασμένο Ιούνιο. «Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μία από τις καθοριστικές έννοιες για την εποχή μας», σχολίασε ο Κάσπερ Γκράθουολ των Oxford Dictionaries. Η λέξη που επικράτησε επελέγη από σειρά εννοιών όπως Brexiteer (οπαδός του Μπρέξιτ) και alt-right (εναλλακτική δεξιά).

Το ενδιαφέρον είναι πως ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά το 1992, αλλά η συχνότητα χρήσης του αυξήθηκε κατά 2.000% το 2016. «Είδαμε τη χρήση του να κορυφώνεται τον Ιούνιο εξαιτίας του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και μετά ξανά τον Ιούλιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Η δρ Κλερ Χαρντέικερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ εξήγησε πως όταν μελετά κανείς το λεξικό διαπιστώνει ότι κάποιες από τις λέξεις αποτελούν «έναν σπασμό της ιστορίας» και μετά πέφτουν πάλι σε αχρηστία. «Αλλες πάλι επιβιώνουν και γίνονται κομμάτι της γλώσσας μας. Η εξέλιξη, όμως, είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή