«Ομπρέλα» δημάρχων ΗΠΑ σε μετανάστες

«Ομπρέλα» δημάρχων ΗΠΑ σε μετανάστες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλοιό προστασίας γύρω από τους «χωρίς χαρτιά» μετανάστες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μαζικών απελάσεων επί προεδρίας Τραμπ, υψώνουν οι δήμαρχοι των κυριότερων αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Εξερχόμενος από τον Πύργο Τραμπ, στο Μανχάταν, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ο προοδευτικός δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει μαζικές απελάσεις μεταναστών, προσθέτοντας ότι πολλοί Νεοϋορκέζοι αισθάνονται φόβο μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

«Του επανέλαβα ότι αυτή η πόλη, όπως και τόσες άλλες σε όλη τη χώρα, θα πράξουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τους κατοίκους μας και να βεβαιωθούμε ότι οι οικογένειές τους δεν θα διαλυθούν», δήλωσε ο Ντε Μπλάζιο. Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος δήμαρχος, όπως και οι συνάδελφοί του από το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, τη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ανακήρυξε την πόλη του «άσυλο» για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και κινδυνεύουν να απελαθούν, εάν ο Τραμπ υλοποιήσει τις σχετικές, προεκλογικές εξαγγελίες του.

Τις ανησυχίες της για τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές στην αμερικανική κοινωνία που ανέδειξε η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, μαζί με την εύλογη απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα, εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την οριστικοποίηση της νίκης Τραμπ. «Εδώ και μία εβδομάδα, πολλοί άνθρωποι διερωτώνται εάν η Αμερική είναι η χώρα που μέχρι χθες πιστεύαμε ότι είναι», δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης, στην Ουάσιγκτον. «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου ήταν εύκολο να έρθω εδώ σήμερα», εκμυστηρεύθηκε η Χίλαρι Κλίντον, για να προσθέσει: «Υπήρξαν κάμποσες στιγμές την περασμένη εβδομάδα που δεν είχα διάθεση για τίποτε άλλο από το να κουλουριαστώ στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο και τους σκύλους μας, και να μην ξαναβγώ από το σπίτι μας».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ με στενούς συνεργάτες του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στον ιδιόκτητο ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη. Η διευθύντρια της προεκλογικής του εκστρατείας Κέιλαν Κόνγουεϊ δήλωσε ότι αναμένει τις πρώτες ανακοινώσεις για τη στελέχωση κρίσιμων υπουργείων λίγο πριν ή λίγο μετά την εορτή των Ευχαριστιών (24 Νοεμβρίου), τονίζοντας ότι «είναι ο Ντ. Τραμπ και μόνον ο Ντ. Τραμπ είναι εκείνος που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις». Απροσδόκητο σύμμαχο απέναντι στις επικρίσεις για «χαώδη» διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης βρήκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στο πρόσωπο του εν ενεργεία αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Υστερα από συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του, Μάικ Σπενς, ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος τόνισε ότι «καμία νέα κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ανακοινωθεί την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές». Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Ομπάμα, το 2008, χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Χθες, ο Ντ. Τραμπ συναντήθηκε με τον ανθυποψήφιό του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ, εν μέσω φημών ότι ο γερουσιαστής του Τέξας ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αργότερα, ο Τραμπ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, στην πρώτη μετεκλογική συνάντησή του με ξένο ηγέτη. Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε καμία επαφή από το επιτελείο Τραμπ για την προετοιμασία της συνάντησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή