Απρόσμενη η νίκη Φιγιόν στον α΄ γύρο

Απρόσμενη η νίκη Φιγιόν στον α΄ γύρο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε μονομαχία μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών, του Φρανσουά Φιγιόν και του Αλέν Ζιπέ, οδηγεί η απροσδόκητη νίκη του Φιγιόν στον πρώτο γύρο της προκριματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της γαλλικής Κεντροδεξιάς.

Η πρωτιά του Φιγιόν σήμανε τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέως πολιτικού του προϊσταμένου, Νικολά Σαρκοζί, προσφέροντάς του το πλεονέκτημα για τον δεύτερο γύρο της ερχόμενη Κυριακής. Ο Φιγιόν μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Φιγιόν, που δεσμεύθηκε να περικόψει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, εξασφάλισε το 44,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κυριακής, με τον αντίπαλό του, Αλέν Ζιπέ, να έρχεται δεύτερος με 28,6%. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 20,6% και εγκατέλειψε την κούρσα, προσφέροντας τη στήριξή του στον Φιγιόν για τον δεύτερο γύρο.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της προκριματικής κάλπης ενισχύει την αβεβαιότητα στη γαλλική πολιτική σκηνή, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυξάνει τις πιθανότητες νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ενώ η απρόσμενα μεγάλη διαφορά υπέρ του 62χρονου Φιγιόν τού δίνει σαφές πλεονέκτημα για τον δεύτερο γύρο.

Ο οικονομικά φιλελεύθερος Φρανσουά Φιγιόν, αγγλόφιλος και θαυμαστής της πάλαι ποτέ πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία σε άνοιγμα προς τη συντηρητική πτέρυγα της γαλλικής Κεντροδεξιάς, με δεσμεύσεις υπέρ της κατάργησης της νομοθεσίας για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την ψήφιση αυστηρότερων νόμων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Παρότι ο θρίαμβος του Φιγιόν την Κυριακή ήταν απρόσμενος, εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν καταγράψει τις τελευταίες ημέρες σημαντική ενίσχυση της πρόθεσης ψήφου υπέρ του. Τη στήριξή τους στον Φιγιόν προσέφεραν, στο μεταξύ, χθες στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος Λε Ρεπουμπλικέν.

«Θα ψηφίσω υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, γιατί αυτός θα υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τις αξίες της Δεξιάς», έλεγε χθες ο στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Λοράν Βοκιέζ.

Σε δημοσκόπησή της μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της Κυριακής, η εταιρεία Opinionway έδειξε ότι ο Φιγιόν θα επικρατήσει έναντι του Ζιπέ με ποσοστό 56%. Τον Σεπτέμβριο, δημοσκόπηση της BVA έδειχνε ότι ο Φιγιόν θα νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου απέναντι στη Μαρίν Λεπέν με 61%, έναντι 39% για την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.

Οι δημοσκοπήσεις

Η αδυναμία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όμως, να προβλέψουν τη συντριπτική νίκη του Φιγιόν στον πρώτο γύρο, καθιστά επισφαλή κάθε πρόβλεψη.

Η νίκη του Φιγιόν οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με αναλυτές, στην επιλογή του να αποστασιοποιηθεί από το μήνυμα ενότητας και ανοχής της θρησκευτικής διαφορετικότητας, που υιοθέτησε ο Αλέν Ζιπέ. Καταγόμενος από τη συντηρητική, καθολική, Δυτική Γαλλία, ο Φιγιόν δεν δίστασε να μιλήσει για «ισλαμικό πρόβλημα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση με τον Ζιπέ, που επέλεξε ενωτικό συμβιβαστικό ύφος.

Ο Φιγιόν υποχρεώθηκε το 2003 σε παραίτηση από το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά το ξέσπασμα μεγάλων διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης που προώθησε στο συνταξιοδοτικό. Το 2007 διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Σαρκοζί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή