Ο Ερντογάν ζητεί βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά «τρομοκρατίας»

Ο Ερντογάν ζητεί βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά «τρομοκρατίας»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την τοποθέτηση «βόμβα» του Ταγίπ Ερντογάν περί πιθανής προσχώρησης της Τουρκίας στο ρωσοκινεζικό Σύμφωνο της Σαγκάης, ο Τούρκος ηγέτης στράφηκε στο ΝΑΤΟ ζητώντας στήριξη στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας στον αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν», όπως αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που διαμένει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ως ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ εναντίον «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως αποκάλεσε τα κουρδικά κόμματα ΡΚΚ και PYD, που δρουν στην Τουρκία και στη Συρία αντίστοιχα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παράλειψε να ασκήσει εκ νέου κριτική στην Ε.Ε. για τη φιλοξενία Κούρδων ακτιβιστών. «Θέλουμε να εμποδίσετε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να δρουν με άνεση από τις χώρες-μέλη σας κάνοντας προπαγάνδα, στρατολογώντας μαχητές και εκβιάζοντας με απειλές», τόνισε χαρακτηριστικά. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης είχε προκαλέσει έκπληξη, εντός και εκτός της χώρας του, με δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν. Αναφερόμενος στην αποτελμάτωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να είναι καρφωμένη στην Ε.Ε.» και συνέχισε: «Ορισμένοι μπορεί να με κατηγορήσουν, αλλά εγώ θα εκφράσω τη γνώμη μου. Γιατί, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε η Τουρκία να γίνει μέλος του Συμφώνου της Σαγκάης;». Προσέθεσε δε ότι έχει ήδη συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ηγέτη του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Το Σύμφωνο της Σαγκάης είναι χαλαρή μορφή αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας, Κίνας, Καζαχστάν, Κιργιζιστάν και Τατζικιστάν, ενώ άλλες χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και η Ινδία, συμμετέχουν ως παρατηρητές. Ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας θα έκλεινε αυτομάτως την ευρωπαϊκή προοπτική της και θα προκαλούσε έντονες ανησυχίες στο ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία διερωτώνται αν ο Ταγίπ Ερντογάν εννοεί όντως να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση ή έριξε ένα «πυροτέχνημα» για να πιέσει τους Ευρωπαίους. Πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εξετάσει με καλή διάθεση ενδεχόμενο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στο ρωσοκινεζικό σύμφωνο. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. να αποσαφηνίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς αν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της, επαναφέροντας το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσει η Ε.Ε. στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους εντός του 2016, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση ότι θα η χώρα του θα αποδεσμευθεί από τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου για το προσφυγικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή