ΚΟΣΜΟΣ

«Ευγενικό τηλεφώνημα» χαρακτήρισε ο Πενς την επικοινωνία Τραμπ – Τσάι Ινγκ-γουέν

eygeniko-tilefonima-charaktirise-o-pens-tin-epikoinonia-tramp-amp-8211-tsai-ingk-goyen-2164165

Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία προκάλεσε την διαμαρτυρία της Κίνας, ήταν απλώς ένα «ευγενικό τηλεφώνημα», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο NBC ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ερωτηθείς αν το τηλεφώνημα θα πρέπει ερμηνευτεί ως μία αλλαγή πολιτικής, ο Πενς απάντησε: «Δεν νομίζω», όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.