ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Καθαρή νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ – ικανοποίηση στην Ευρώπη

austria1
vanderbellen--2

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, ORF, και με βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υποψήφιος, μοιάζει να επικρατεί με ποσοστό 53,6% έναντι ποσοστού 46,4% για τον Νόρμπερτ Χόφερ, που έχει διατυπώσει έντονα ξενοφοβικό λόγο.

Ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρία χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία ψήφο υπέρ της Ευρώπης.

«Από την αρχή πάντοτε αγωνιζόμουν και υποστήριζα έναν Αυστριακό που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «οι παλιές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη», συνεισέφεραν ιδιαίτερα.

Τον νικητή συνεχάρη και ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αποτελέσει έναν πρόεδρο «που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με άψογο τρόπο».

Αναγνώρισε την ήττα του ο Χόφερ

Ο ακροδεξιός υποψήφιος αναγνώρισε την ήττα του με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook με την οποία ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και συνεχάρει τον αντίπαλό του για τη νίκη του.

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες! Σας ευχαριστώ. Με έχετε υποστηρίξει πολύ και είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αυτό δεν ευοδώθηκε. Θα ήθελα να δώσουν προσοχή στην Αυστρία μας», τόνισε ο Χόφερ.

Αυστρία: Καθαρή νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ – ικανοποίηση στην Ευρώπη-1

«Συγχαίρω τον Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και παρακαλώ όλους τους Αυστριακούς να σταθούν μαζί και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία το πώς αποφασίσαμε στην κάλπη. Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας, Χάινζ- Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ότι δεν θα θέσει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης του αποτελέσματος. «Αυτή τη φορά ξεκάθαρα δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες… Σήμερα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ψηφοδέλτια δόθηκαν σωστά στους πολίτες», είπε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτικών για το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών σχολιάσθηκε με θετικό τρόπο από την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής με ιδιαίτερη έμφαση στο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα που έστειλε η αυστριακή ψήφος και στην ήττα του λαϊκισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, εκτίμησε σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζία, ότι η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν αποτελεί «καλό οιωνό» για την Ευρώπη. «Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα είναι καλός οιωνός κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη», είπε ο ίδιος.

«Οι Αυστριακοί έστειλαν ένα καθαρό φιλο-ευρωπαϊκό σήμα. Ο εορτασμός της λαικιστικής δεξιάς ακυρώνεται προς το παρόν», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επίσης χαιρέτισε την απόφαση των Αυστριακών στις προεδρικές εκλογές. «Σπουδαία νίκη για τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία. Ο λαϊκισμός δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης», τόνισε ο Βαλς, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τις Γαλλίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Συγχαρητήρια στον Βαν ντερ Μπέλεν απέστειλε μέσω Twitter και ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας το καθαρό φιλοευρωπαϊκό μήνυμα της νίκης του και της εκστρατείας του και σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μία βαριά ήττα του εθνικισμού και του αντιευρωπαϊκού, οπισθοδρομικού λαϊκισμού.

«Η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Αυστρία, οξυγόνο για την Ευρώπη σε μια στιγμή που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Ελλάδα και Αυστρία συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας. Εύχομαι στον Πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα» αναφέρει ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στο Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας που πολέμησε γενναία. Οι επόμενες εκλογές θα είναι δικές τους», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Συγχαρητήρια επιστολή στον νικητή των προεδρικών εκλογών απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας σαφώς την ικανοποίηση της Ε.Ε. για την επικράτησή του έναντι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ.

«Σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες προκλήσεις, η συνεχιζόμενη εποικοδομητική συμβολή της Αυστρίας στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας θα παραμείνει απαραίτητη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.