ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός στη θέση του Μανουέλ Βαλς ο Μπερνάρ Καζνέβ

gallia-neos-prothypoyrgos-sti-thesi-toy-manoyel-vals-o-mpernar-kaznev-2164384

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ θα αντικαταστήσει τον Μανούελ Βαλς στην πρωθυπουργία της χώρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Καζνέβ, 53 ετών, ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας από το 2014.

«Διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα και εμπειρία στις κυβερνητικές υποθέσεις», δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ, σχολιάζοντας τον διορισμό του Καζνέβ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαλς παραιτήθηκε λόγω της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα της γαλλικής Κεντροαριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

Ο 54χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την από καιρό αναμενόμενη υποψηφιότητά του στο παρισινό προάστιο Εβρί, όπου ανέλαβε για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα το 2001, οπότε εκλέχθηκε δήμαρχος.

Ταυτόχρονα, ο Μανουέλ Βαλς προανήγγειλε ότι θα υποβάλει σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ την παραίτηση από το πρωθυπουργικό του αξίωμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Φιγιόν θα επικρατούσε της Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Ο υποψήφιος των συντηρητικών για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 65%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop-Fiducial που διενεργήθηκε για λογαριασμό του iTele, του Paris Match και του Sud Radio δείχνει ότι κανένας από τους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση από την πέμπτη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 3.200 πολιτών, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακώς σε ερωτηματολόγια το διάστημα 28 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε αν ο πρώτος γύρος των εκλογών του Απριλίου διεξαγόταν την Κυριακή». Το ερώτημα τέθηκε μετά την ανακοίνωση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν θα είναι υποψήφιος και πριν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Στη δημοσκόπηση ετέθη και το ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο αν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν αντιμέτωπος με την Λεπέν». Το 62% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Μακρόν. Ο Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, εμφανίζεται τρίτος στα πιθανά σενάρια για τον πρώτο γύρο των εκλογών.