ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ Μπαρνιέ: Πρέπει να έχουμε συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο του 2018

misel-mparnie-prepei-na-echoyme-symfonia-gia-to-brexit-mechri-ton-oktovrio-toy-2018-2164426

Μία συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνομολογηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι τον Οκτώβριο 2018, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει την αναγγελία μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017, μπορούμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να ξεκινήσει λίγες εβδομάδες αργότερα» και μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει «μέχρι τον Οκτώβριο 2018», ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θέλουμε μια ξεκάθαραη συμφωνία και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα συνυπολογίζει τα συμφέροντα και την ενότητα και των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.», προσέθεσε ενώ σχολίασε «δεν ξέρω τι σημαίνει "σκληρό" ή "μαλακό" Βrexit».

«Η μόνη αρμόδια να αποφασίσει τι θέλει από το Brexit είναι η ίδια η Βρετανία. Πάντως για τη σύνταξη της τελικής συμφωνίας θα ληφθούν υπ' όψιν οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.», σημείωσε συνεχίζοντας «η συμφωνία για τις σχέσεις με την Ε.Ε. θα είναι ένα διαφορετικό έγγραφο από τη σύμβαση της αποχώρησης, επομένως οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν ταυτόχρονα».

«Πρόκειται για μία εργασία νομικά περίπλοκη και πολιτικά ευαίσθητη», κατέληξε ο Μπαρνιέ.