Αντιδράσεις για ομοίωμα του «Μπίμπι»

Αντιδράσεις για ομοίωμα του «Μπίμπι»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα επιχρυσωμένο άγαλμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επονομαζόμενο «Βασιλιάς Μπίμπι» από τον δημιουργό του, προκάλεσε την οργή και την καταγγελία του υπουργού Πολιτισμού του Ισραήλ και ανατράπηκε από έναν περαστικό λίγο μετά την εμφάνισή του σε κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ.

Ο γλύπτης Ιτάι Ζαλάιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τοποθέτησε το ομοίωμα τεσσάρων μέτρων του Νετανιάχου στην πλατεία Ράμπιν της ισραηλινής πρωτεύουσας, ακριβώς δίπλα στο δημαρχείο της πόλης, ώστε να δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στο Ισραήλ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ακόμη επεισόδιο του εμφυλίου «πολιτιστικού πολέμου» που έχει κηρυχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και μερίδας της εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία αντιδρά στις προσπάθειες του υπουργού Πολιτισμού Μίρι Ρέγκεβ να σταματήσει την κρατική χρηματοδότηση οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δραστηριότητας δεν εκφράζει νομιμοφρoσύνη και πίστη απέναντι στο κράτος. Λίγο μετά την ανέγερση του αγάλματος, ο Ρέγκεβ το χαρακτήρισε «μια έκφραση μίσους απέναντι στον Νετανιάχου» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενώ αξιωματούχοι του δήμου του Τελ Αβίβ διέταξαν τον Ζαλάιτ να αποσύρει το άγαλμα, λέγοντάς του πως θα το αφαιρέσουν εκείνοι αν αρνηθεί, επιβάλλοντάς του πρόστιμο στη συνέχεια. Πριν από την απόσυρσή του, το άγαλμα προσείλκυσε το ενδιαφέρον των πρωινών περαστικών, οι οποίοι ενώ το φωτογράφιζαν, συζητούσαν εάν αποτελεί προσβολή ή τιμή για τον Νετανιάχου, γνωστό και ως «Μπίμπι» από το παρατσούκλι των παιδικών του χρόνων.

Οι αντιδράσεις των περαστικών ήταν ποικίλες και κυμαίνονταν από γέλια μέχρι ύβρεις και διαμαρτυρίες για την προσβολή του πρωθυπουργού.«Στα social media υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σχόλια για τον Βασιλιά Μπίμπι», δήλωσε ο Ζαλάιτ στο ραδιόφωνο του στρατού, όταν ρωτήθηκε τι τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το άγαλμα, τονίζοντας ότι απλώς το έκανε πραγματικότητα και το έβαλε στο μέρος που του αρμόζει, στην Πλατεία των Βασιλέων του Ισραήλ, αναφερόμενος στο προηγούμενο όνομα της πλατείας Ράμπιν, το οποίο άλλαξε προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε εκεί το 1995 από έναν υπερεθνικιστή Εβραίο, σε συγκέντρωση για την ειρήνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή