ΚΟΣΜΟΣ

«Πολιτικό πραξικόπημα» προτείνουν στον Ερντογάν οι σύμβουλοί του

politiko-praxikopima-proteinoyn-ston-erntogan-oi-symvoyloi-toy-2164641

Ένα μεταμοντέρνο «πολιτικό πραξικόπημα», το οποίο θα διακόψει την συνεργασία της Τουρκίας με την Δύση και θα παρέχει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και στην κυβέρνηση του την δυνατότητα να αναδιοργανώσουν το πολιτικό και οικονομικό πεδίο της Τουρκίας φέρνουν στο επίκεντρο της προσοχής του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Άγκυρας κάποιοι σύμβουλοι και συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου.

Την νέα εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος της Χιουρριγιέτ, Μουράτ Γιετκίν. Ο κ. Γιετκίν προειδοποιεί την τουρκική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα ότι στην Άγκυρα κάποιοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι μελετούν ένα σχέδιο δράσης, το οποίο παραβιάζει το δημοκρατικό πλαίσιο της χώρας και επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση.

Ο κ. Γιετκίν προειδοποιεί ότι το εν λόγω σχέδιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να απασχολεί τους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση. Επίσης, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα της επιβεβαίωσης του συγκεκριμένου σχεδίου.

Τι εμπεριέχει το σχέδιο;

Τι εμπεριέχει το προσχέδιο του μεταμοντέρνου «πολιτικού πραξικοπήματος» των συνεργατών και συμβούλων του Προεδρικού; Σύμφωνα με τον κ. Γιεκτίν οι προτάσεις που ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι οι εξής:

  • Η θανατική ποινή επιστροφή επιστρέφει στην Τουρκία.
  • Η επιστροφή της θανατικής ποινής έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Ε. και όχι η Τουρκία, θα είναι η πλευρά που διακόψει τις σχέσεις. Επίσης, στην νέα περίοδο, η Τουρκία θα απελευθερωθεί από τη ευρωπαϊκή «εποπτεία» στα ζητήματα δημοκρατίας-ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Ενδεχόμενη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα απελευθερωθεί αυτομάτως από την πίεση του φιλοδυτικού και ξένου κεφαλαίου.
  • Έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Στην νέα περίοδο, η Τουρκία θα διαπραγματεύεται με την δυτική συμμαχία την συνεργασίας της σε διάφορα ζητήματα. 
  • Δημιουργία προεδρικού συστήματος.
  • Επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος μετά την δημιουργία του προεδρικού συστήματος με βήματα «καλής θελήσεως» του Προέδρου Ερντογάν.
  • Αναδιοργάνωση της τουρκικής οικονομίας με την συνεργασία του φιλοκυβερνητικού κεφαλαίου.