ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχισαν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης – τα σενάρια

italia-archisan-oi-diavoyleyseis-gia-schimatismo-neas-kyvernisis-ta-senaria-2164740

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε αναζήτηση λύσης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Ματαρέλα συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της βουλής Λάουρα Μπολτρίνι, τον πρόεδρο της γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Κανένας από τους τρείς, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αύριο ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει τους εκπροσώπους των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων και το Σάββατο τις αντιπροσωπείες της Φόρτσα Ιτάλια, των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δοθεί στην συνέχεια, είτε μια διερευνητική εντολή σε αναζήτηση της καταλληλότερης λύσης, είτε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είτε ο Ιταλός πρόεδρος να ζητήσει από τον Ματέο Ρέντσι να επαληθεύσει αν η κυβέρνησή του διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής και της γερουσίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η κατάσταση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος περιπλέκεται όλο και περισσότερο.

Η στάση του Ματέο Ρέντσι υπέρ μιας κυβέρνησης με ευρεία υποστήριξη, ή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν φαίνεται να χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροαριστεράς. Όπως και ο Ιταλός πρόεδρος, οι περισσότεροι ιθύνοντες των «Δημοκρατικών» φέρονται να τάσσονται υπέρ μιας πιο «ήρεμης πορείας», με όλο τον αναγκαίο χρόνο για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να γίνουν, ίσως, και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η σύσταση της νέας κυβέρνησης, ή η όποια άλλη απόφαση του προέδρου Ματαρέλα θα έχει ανακοινωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου ώστε να μην εκπροσωπηθεί η Ιταλία από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα γίνει σε μια εβδομάδα.

Αν όμως χρειασθεί και δεύτερη σειρά διαβουλεύσεων, μπορεί να μεταβεί για μια ακόμη φορά στις Βρυξέλλες ο Ματέο Ρέντσι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)