Σαουδική Αραβία και Ιράν στο στόχαστρο του Τζόνσον

Σαουδική Αραβία και Ιράν στο στόχαστρο του Τζόνσον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γνωστός για την αθυροστομία του και τον παρορμητισμό του Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προέβη σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Ρώμη, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη βίαιη κατάσταση που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά των δύο υπερδυνάμεων της περιοχής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η απουσία αληθινών ηγεσιών στη Μέση Ανατολή επέτρεψε την εργαλειοποίηση και διαστροφή της θρησκείας, οδηγώντας στο ξέσπασμα «πολέμων δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ των δύο προαναφερθεισών χωρών, οι οποίες αποτελούν και τα κέντρα των δύο κύριων δογμάτων της ισλαμικής θρησκείας. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από λεκτικές γκάφες εκ μέρους του Τζόνσον, ο λόγος του οποίου έχει δεχθεί κριτική από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως όχι αρκετά διπλωματικός, κυρίως στο πλαίσιο διαφόρων συζητήσεων που αφορούν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Εχεις τους Σαουδάραβες, το Ιράν και όλους τους άλλους να εμπλέκονται, να κινούν τα νήματα και να στήνουν διαμεσολαβητικούς πολέμους. Και είναι μια τραγωδία να το παρακολουθείς», ανέφερε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του, το βίντεο της οποίας δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Guardian. «Υπάρχουν πολιτικοί που διαστρεβλώνουν και κακοποιούν τη θρησκεία και τις διαφορετικές τάσεις της, σκοπεύοντας να προαγάγουν τους προσωπικούς τους σκοπούς», προσέθεσε επίσης ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της περιοχής. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο από το βίντεο εάν ο Τζόνσον κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν για διαστρέβλωση της θρησκείας, ο Guardian αναφέρει ξεκάθαρα ότι κατηγορεί ευθέως την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η αντίδραση του περιβάλλοντος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ήρθε την Πέμπτη, με μία εκπρόσωπό της να τονίζει πως οι δηλώσεις του Τζόνσον δεν εκφράζουν την εξωτερική πολιτική της Μ. Βρετανίας. Η αντίδραση αυτή ήρθε άμεσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη Βρετανία η συμμαχία της με τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί βασικό πελάτη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας. «Αυτές είναι οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών, δεν είναι οι απόψεις της κυβέρνησης για τη Σαουδική Αραβία και τον ρόλο της στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή