Κομισιόν: «Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε έξι προϋποθέσεις»

Κομισιόν: «Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε έξι προϋποθέσεις»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τουρκία αναφορικά με τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Τουρκία «εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται σε έξι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί», όσες δηλαδή και στην προηγούμενη έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Βάσει αυτής της διαπίστωσης, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι δεν θα καταργηθεί εντός του 2016 η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της Ενωσης, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις ήδη προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και θα ανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες που φιλοξενεί εάν οι Ευρωπαίοι δεν υλοποιήσουν την κατ’ αρχήν απόφαση για κατάργηση της βίζας. Πάντως, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσπάθησε χθες να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αγκυρα, δηλώνοντας ότι «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν, μέσω εντατικού διαλόγου, την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε όλες τις εκκρεμότητες» της συμφωνίας.

Σημείο διαφωνίας

Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που επιτρέπει τις διώξεις δημοσιογράφων και στελεχών της νόμιμης αντιπολίτευσης. Η τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αρνείται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι παράλληλες απειλές του Ισλαμικού Κράτους, της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν, που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει μεν να ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά δίνει προτεραιότητα στο εθνικό της συμφέρον. «Χωρίς αμφιβολία, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ σημαντικές, από τη σκοπιά των διεθνών, περιφερειακών και διμερών σχέσεων. Ωστόσο, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι τι έχουμε να προσφέρουμε στον τουρκικό λαό… Για εμάς, το ουσιώδες είναι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τσελίκ στη διάρκεια εκδήλωσης στα Αδανα.

Ενταση με Γερμανία

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στις γερμανοτουρκικές σχέσεις ύστερα από τη σύντομη κράτηση της αντιπροέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου, Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί, στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας προβλήματος που προέκυψε σχετικά με τον έλεγχο των ταξιδιωτικών της εγγράφων. Από το βράδυ της Τετάρτης, οι Αρχές των τουρκικών αεροδρομίων ξεκίνησαν διεξοδικούς ελέγχους ταυτοποίησης των στοιχείων Γερμανών διπλωματών που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη μεταχείριση της αντιπροέδρου της Βουλής, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και του Ταγίπ Ερντογάν. «Την παίρνουν και την αφήνουν να περιμένει για ώρες. Καλωσορίζετε τρομοκράτες στις χώρες σας, αλλά υποχρεώνετε την αντιπρόεδρο της Βουλής και τη συνοδεία της να περιμένουν επί ώρες. Δεν θα έπρεπε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το συμβάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή