Μεγεθύνεται το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης

Μεγεθύνεται το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης βαθαίνει όλο και περισσότερο υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων. Από την μια η Προεδρία της Τουρκίας αφήνει πολλά υπονοούμενα σχετικά με τον ρόλο της Δύσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από την άλλη ο φιλοκυβερνητικός τύπος με αφορμή την νέα αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ασκεί δριμύτατη κριτική στην Δύση. Ενώ την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση ρίχνει φως στο χάσμα, το οποίο χωρίζει πλέον την Τουρκία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της τουρκικής εταιρίας δημοσκοπήσεων A&G, τέσσερις στους πέντε Τούρκους πολίτες θεωρούν ότι στην νέα περίοδο οι ΗΠΑ δεν είναι σύμμαχος της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Ε.Ε., το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 3 στους 5 πολίτες.

Το 61,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την άποψη ότι η Ε.Ε. δεν προσεγγίζει φιλικά την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, το 65,9 των πολιτών βλέπουν θετικά  το ενδεχόμενο σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κουρδικού κινήματος, ενώ στην περίπτωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 96,9%. Επτά στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους στο κουρδικό κίνημα θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. 

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Δύση

Αμέσως μετά το μεγάλο χτύπημα στην Πόλη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας με βάση την υπόθεση ότι για μια ακόμη φορά η Δύση θα περιοριστεί να εκφράσει την θλίψη της για το χτύπημα δίχως να τερματίσει τις σχέσεις της με τους τρομοκρατικούς κύκλους.

Την ίδια άποψη προβάλλουν ομόφωνα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γιενί Σαφάκ, η οποία την Κυριακή ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. παρέχει υλική βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν την άποψη ότι η Τουρκία δίνει μόνη της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έχοντας απωλέσει την υποστήριξη των συμμάχων της.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, καθώς μεγεθύνεται το αντιδυτικό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στην Τουρκία.

Η κ. Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής στον οποίο εξέφρασε την θλίψη της για το μεγάλο χτύπημα στην καρδιά της Πόλης.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή