ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι

ipa-neos-ypoyrgos-esoterikis-asfaleias-o-apostratos-stratigos-tzon-keli-2165295

Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι επελέγη σήμερα ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και έγινε έτσι ο τρίτος στρατηγός που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, έχοντας την ευθύνη για την προστασία των συνόρων.

Ο 66χρονος πρώην πεζοναύτης, στρατηγός εν αποστρατεία, είναι «το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της επείγουσας αποστολής για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης και για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Τζον Κέλι θα έχει αποστολή να διασφαλίσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της μετανάστευσης και των πολιτογραφήσεων και θα είναι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια.

«Ο αμερικανικός λαός ψήφισε στις εκλογές αυτές για να σταματήσει την τρομοκρατία, να ανακτήσει την κυριαρχία των συνόρων μας και να θέσει τέρμα στη στάση πολιτικής ορθότητας η οποία διέπει εδώ και πολύ καιρό την προσέγγισή μας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε από την πλευρά του σε μια ανακοίνωση ο Τζον Κέλι.

Πριν από τον Κέλι, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ονομάσει έναν άλλο στρατηγό εν αποστρατεία, τον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του, μια θέση κλειδί στην επεξεργασία της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τραμπ ονόμασε επίσης τον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Μάτις, επίσης πρώην πεζοναύτη, επόμενο επικεφαλής του Πενταγώνου. Θα είναι ο πρώτος στρατηγός που θα αναλάβει το αξίωμα μετά τον Τζορτζ Μάρσαλ το 1950, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην προεδρία των ΗΠΑ.