ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Ελπίζω σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Ιαπωνίας»

poytin-elpizo-se-pliri-exomalynsi-ton-scheseon-rosias-iaponias-2165435

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει σε μια «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων της χώρας του με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας «αναχρονισμό» την απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV και την εφημερίδα Yomiuri.

«Η απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας είναι ένας αναχρονισμός και αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να εξαλειφθεί», υπογράμμισε, όμως παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο».

Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη την Ιαπωνία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ενώ στις συζητήσεις του με τους Ιάπωνες αξιωματούχους αναμένεται να κυριαρχήσουν οικονομικά ζητήματα, όμως ούτε η Μόσχα ούτε το Τόκιο ελπίζουν να υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση της μεταξύ τους διαφοράς για τις νήσους Κουρίλες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην Ιαπωνία εδώ και 11 χρόνια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες εξαιτίας τεσσάρων νησιών στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, τα οποία κατέλαβε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Σοβιετική Ένωση.

Οι Ρώσοι τα αποκαλούν «νήσους Κουρίλες» και οι Ιάπωνες «εδάφη του βορρά». Τα ηφαιστειακά αυτά νησιά αποτελούν επισήμως μέρος της ρωσικής επαρχίας Σαχαλίν, όμως τα διεκδικεί η Ιαπωνία. Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία αναπτύσσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε δύο από τα αμφισβητούμενα νησιά, όπου αναπτύσσει συστήματα άμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας την αγανάκτηση του Τόκιο.

Κι αν για τη Μόσχα η υπογραφή μιας ειρηνευτικής συνθήκης με το Τόκιο είναι «το πρώτο απαραίτητο βήμα», «για την Ιαπωνία είναι αδύνατη (η υπογραφή) χωρίς τη διευθέτηση της εδαφικής διαφοράς», εκτίμησε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ιαπωνία το 2005 ο Πούτιν είχε συμφωνήσει με τον τότε Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι «να βρεθεί μια λύση παρά τις δυσκολίες».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βλαδιβοστόκ ο Άμπε είχε ζητήσει από τον Πούτιν να ξεκινήσει «μια νέα εποχή» στις διμερείς τους σχέσεις.

«Ο Σίνζο Άμπε είναι διαφορετικός σε σχέση με τους περισσότερους προκατόχους του (…) Έχει μια νέα προσέγγιση, πολύ τολμηρή και είναι αποφασισμένος να σημειώσει πρόοδο» στην επίλυση του προβλήματος, εξήγησε ο Τζέιμς Μπράουν, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έχει επισημάνει ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», στις αρχές Σεπτεμβρίου απέρριψε μια πρόταση να δοθεί ένα από τα νησιά στην Ιαπωνία, με αντάλλαγμα μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με το Τόκιο, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα πουλήσουμε τα εδάφη μας».

Πάντως σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως πρέπει να επικεντρωθεί στο εδαφικό ζήτημα στις σχέσεις της με το Τόκιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να καλλιεργήσει δεσμούς σε μια ευρεία γκάμα πεδίων.