ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι

syria-oi-antartes-egkataleipoyn-to-anatoliko-chalepi-2165503

Σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι κατέληξαν οι Σύροι αντάρτες με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ- Άσαντ, ύστερα από συνομιλίες με τη Ρωσία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση απομάκρυνση των ανταρτών και των πολιτών από την ερειπωμένη πόλη.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη νίκη της Δαμασκού επί των ανταρτών, καθώς τα στρατεύματα αναμένεται να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους μέσα στις επόμενες ώρες. Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι όλες οι στρατιωτικές δράσεις έχουν ολοκληρωθεί στο ανατολικό Χαλέπι και η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον την περιοχή.

Πηγή από το στρατόπεδο των ανταρτών ανέφερε ότι η Μόσχα και οι αντικυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν για την παύση όλων των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με πηγή του συριακού στρατού, η εκκένωση θα ξεκινήσει στις 5 τα ξημερώματα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες των μαχητών.

Χωρίς αμερικανική ανάμειξη η συμφωνία

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να αμφισβητήσει τις αναφορές για εκεχειρία και υπογράμμισε ότι θα καλωσόριζε μια τέτοια είδηση αν αποδειχτεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη στην σύναψη της συμφωνίας, η οποία ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι ακόμα και εάν η εκεχειρία τεθεί σε ισχύ, αυτό δε θα δώσει τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή σε μία πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης είναι απαραίτητη.