Συρία: Ανεστάλη η συμφωνία απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι

Συρία: Ανεστάλη η συμφωνία απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεστάλη η συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι μετά τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των ανταρτών το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι Ιρανοί, «επέβαλαν νέους όρους» στη συμφωνία, ενώ πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι το καθεστώς εξέφρασε την διαφωνία του για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που θα απομακρύνονταν από το Χαλέπι.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ιράν επιθυμεί παράλληλα με την αποχώρηση από το Χαλέπι να γίνει και απομάκρυνση των τραυματιών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούν οι αντάρτες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του για την κατάσταση στο Χαλέπι, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση μιας εύθραυστης εκεχειρίας στη συριακή πόλη.

Οι τουρκικές πηγές, ωστόσο, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις συνομιλίες ανάμεσα στον Τσαβούσογλου και τον ιρανό ομόλογό του.

Μπαράζ εκρήξερων στο Χαλέπι

Εν τω μεταξύ, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Χαλέπι με τους αντάρτες να αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά της πόλης, μια ημέρα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνση αμάχων αλλά και μαχητών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί κράτησαν για περίπου μισή ώρα.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η αντίσταση των ανταρτών θα καμφθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Η εκκένωση των συγκεκριμένων περιοχών είχε προγραμματιστεί για τις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ωστόσο, κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα είκοσι λεωφορεία που περίμεναν με αναμμένες τις μηχανές δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με την εκκένωση ανατολικών περιοχών του Χαλεπίου, καλώντας τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην ανάπτυξη παρατηρητών στο έδαφος.

Η αυλαία για τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Ανατολικό Χαλέπι έπεσε χθες το βράδυ όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Σύμφωνα με τον Τσούρκιν, ο κυβερνητικός στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τους εναπομείναντες θύλακες των ανταρτών και οι μάχες σταμάτησαν.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε την τελευταία ώρα, οι στρατιωτικές ενέργειες στο Ανατολικό Χαλέπι έχουν λήξει. Ο κυβερνητικός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής», δήλωσε ο Τσούρκιν προς το τέλος της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Συριακό. Είχε προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για άνοιγμα διαδρόμου που θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων και των ανταρτών από την πόλη.

Kαίνε τα υπάρχοντα τους 

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για εκκένωση έκαψαν κάποια από τα υπάρχοντά τους, φοβούμενοι λεηλασίες από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους ιρανούς πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η εκεχειρία και η συμφωνία εκκένωσης της περιοχής, είχε συναφθεί μεταξύ της Ρωσίας–του ισχυρότερου συμμάχου του σύρου προέδρου–και της Τουρκίας, με σκοπό να τερματίσει τις πολυετείς ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή.

Κρατούνται 1.000 άνθρωποι

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι από τη συριακή πόλη Χαλέπι, που εκκενώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στη βάση μιας συμφωνίας εκεχειρίας, κρατούνται σε σημείο ελέγχου ιρανών πολιτοφυλάκων έξω από την πόλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν περάσει από το ρωσικό σημείο ελέγχου», δήλωσε ο Κερέμ Κινίκ στο Ανατολή. «Όμως αφού έφυγαν από το Χαλέπι, τους σταμάτησαν σε ένα δεύτερο σημείο όπου βρίσκονταν ιρανοί πολιτοφύλακες και εξακολουθούν να μην τους επιτρέπουν τη διέλευση», είπε.

Ο συνομιλίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτραπεί στα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους να προχωρήσουν προς την επαρχία Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή