Ο Ρεξ Τίλερσον νέος υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Ο Ρεξ Τίλερσον νέος υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγαλοεπιχειρηματίας, χωρίς προηγούμενη θητεία σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, αντίθετος με την απομόνωση της Ρωσίας: αυτά τα χαρακτηριστικά, που μοιράζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, φωτογραφίζουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής, πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος επελέγη, τελικά, από τον εκλεγμένο πρόεδρο για το νευραλγικό αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

«Θα είναι ένας ισχυρός, διορατικός υπερασπιστής των ζωτικών εθνικών συμφερόντων μας και θα βοηθήσει να αντιστρέψουμε χρόνια εσφαλμένων πολιτικών και ενεργειών, που εξασθένισαν την ασφάλεια και τη διεθνή θέση της χώρας», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει: «Οι σχέσεις του με ηγέτες σε όλο τον κόσμο τον ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους».

Επιλέγοντας τον Τίλερσον, ο Τραμπ άφησε στην εφεδρεία άλλους υποψηφίους από το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως τον πρώην προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ. Ως επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού, θέση στην οποία βρίσκεται από το 2006, ο Τίλερσον ανέπτυξε, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, σχέσεις με πολλούς ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του απένειμε το 2013 τιμητική διάκριση για την «ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα». Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Τίλερσον εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, που έπληξαν την εταιρεία του, ενώ χθες, αποδεχόμενος την πρόταση να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «συμμερίζεται το όραμα του εκλεγμένου προέδρου για την ανόρθωση της διεθνούς αξιοπιστίας και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ποιοι τον στήριξαν

Την υποψηφιότητα του 64χρονου Τεξανού επιχειρηματία υποστήριξαν προσωπικότητες με σημαντικό ειδικό βάρος στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και Τζέιμς Μπέικερ, αλλά και ο πρώην υπουργός Αμυνας (επί προεδριών Μπους και Ομπάμα) Ρόμπερτ Γκέιτς. Η υποστήριξή τους θεωρείται κρίσιμη για να πάρει το «πράσινο φως» ο διορισμός του Τίλερσον από τη Γερουσία, κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο, καθώς προβεβλημένοι Ρεπουμπλικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διαφαινόμενη διάθεση του Τραμπ να ρίξει γέφυρες προς τη Ρωσία.

«Ο Πούτιν είναι κακούργος, τραμπούκος και φονιάς κι όποιος υποστηρίζει κάτι διαφορετικό ψεύδεται», εξεμάνη ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν σε τηλεοπτική εκπομπή του Fox News. «Σοβαρά ερωτήματα» για την επιλογή του Τίλερσον διατυπώνει ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ανθυποψήφιος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και εκ των σφοδρότερων επικριτών του. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία μόνο μίας έδρας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, που πρέπει να δώσει το προκαταρκτικό «πράσινο φως» για τον διορισμό του Τίλερσον.

Ο Ρούμπιο είναι μέλος αυτής της επιτροπής. Αν όλα πάνε καλά για τον Τίλερσον, θα κληθεί να τοποθετηθεί η ολομέλεια του σώματος, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία δύο εδρών. Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή Τίλερσον. Ωστόσο, η Εθνική Ενωση Βιομηχάνων εξέφρασε την ικανοποίησή της, δηλώνοντας ότι «ο Ρεξ θα φέρει μια επιχειρηματική οπτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας «έχουν καλές σχέσεις, βασισμένες στο αμοιβαίο συμφέρον» με τον Τεξανό επιχειρηματία. Σε μια άλλη κίνηση για τη συμπλήρωση της κυβέρνησής του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε τον πρώην κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι για το αξίωμα του υπουργού Ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή