Βίαιες διαδηλώσεις κατά μέτρων λιτότητας στη Βραζιλία

Βίαιες διαδηλώσεις κατά μέτρων λιτότητας στη Βραζιλία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας μετά την ψήφιση από τη Γερουσία 20ετούς «παγώματος» δημοσίων δαπανών. Τα μέτρα λιτότητας, σε συνδυασμό με τα διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς, έχουν καταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Τεμέρ την πλέον αντιδημοφιλή στη δημοκρατική ιστορία της Βραζιλίας.

Σε ποσοστό 60% οι Βραζιλιάνοι αντιτίθενται στην παγίωση της λιτότητας, την ώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 12%. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τη Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φίλιπ Αλστον χαρακτήρισε το 20ετές «πάγωμα» δαπανών μέτρο «που κινδυνεύει να καταδικάσει μια ολόκληρη γενιά σε στάνταρντ κοινωνικής προστασίας πολύ κατώτερα από τα σημερινά». «Είναι ριζοσπαστικό μέτρο που θα πλήξει περισσότερο τους φτωχότερους», είπε. Ολόκληρη η κυβέρνηση Τεμέρ κλονίζεται από τις κατηγορίες για διασύνδεση κορυφαίων υπουργών και του ίδιου του προέδρου στην τεράστια υπόθεση διασπάθισης χρήματος από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Στους έξι μήνες της προεδρίας του, ο Τεμέρ έχει χάσει έξι υπουργούς λόγω του σκανδάλου, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρεχτ ενοχοποίησε στην κατάθεσή του και τον ίδιο. Ο Τεμέρ ανέλαβε αυτομάτως την ηγεσία της χώρας μετά την παραπομπή σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ για την ίδια υπόθεση. Αγνοώντας το 60% των ερωτηθέντων, που επιθυμεί άμεσα εκλογές, ο Τεμέρ εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «σοκ», στο οποίο περιλαμβάνονται η κατοχύρωση «φρένου χρέους» στο σύνταγμα και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.                                  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή