Ερευνα αποκαλύπτει παρανοήσεις για τις κοινωνίες

Ερευνα αποκαλύπτει παρανοήσεις για τις κοινωνίες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντελώς εκτός πραγματικότητας είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων σε πολλά μέρη του κόσμου σχετικά με το μέγεθος του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας τους, όπως και αναφορικά με την οξύτητα των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Ως προς τον μουσουλμανικό πληθυσμό, οι ερωτηθέντες στην έρευνα «Perils of Perception 2016» θεωρούν ότι οι μουσουλμάνοι είναι πολλαπλάσιοι από όσοι είναι πραγματικά, ενώ το εισοδηματικό χάσμα πλουσίων – φτωχών το θεωρούν μικρότερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Η έρευνα του ινστιτούτου Ipsos-Mori διενεργήθηκε σε 40 χώρες (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα), το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2016. Πρωταθλήτρια στις λανθασμένες εκτιμήσεις αποδείχθηκε η Γαλλία, στην οποία οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ένας στους τρεις κατοίκους είναι μουσουλμάνος, ενώ η πραγματική αναλογία είναι ένας στους 13 (πραγματικό ποσοστό 7,5%, αντί του 31% που απάντησαν κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες στην έρευνα).

Ακόμη πιο άστοχες ήταν οι προβλέψεις για το μέλλον, με τον μέσο Γάλλο ερωτηθέντα να πιστεύει ότι το 2020 ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γαλλίας θα αγγίζει το 40% του συνόλου, ενώ οι δημογραφικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ποσοστό 8,3%. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί θεωρούν ότι 1 στους 6 είναι μουσουλμάνος, τη στιγμή που η πραγματική αναλογία είναι 1 στους 20. Για το 2020, οι Βρετανοί εκτιμούν τον μουσουλμανικό πληθυσμό στο 22%, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι 6%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος ερωτηθείς θεωρεί ότι το 17% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από μουσουλμάνους, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι 1%.

Κατανομή του πλούτου

Ως προς την κατανομή του πλούτου, οι ερωτηθέντες υπερεκτιμούν το μερίδιο του συνολικού πλούτου που κατέχεται από το φτωχότερο 70% του πληθυσμού. Ολοι βλέπουν τις εισοδηματικές ανισότητες, ως εκ τούτου σε καμία χώρα δεν υποστήριξαν οι ερωτηθέντες ότι το 70% του πληθυσμού κατέχει το 70% του πλούτου, ούτε καν το 50%. Ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 29%. Το πραγματικό ποσοστό, στις 40 χώρες της έρευνας, είναι 15% (Αυτός είναι ο μέσος όρος. Στην Ινδία, οι εκτιμήσεις ήταν πιο ανακριβείς από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τους ερωτηθέντες να νομίζουν ότι το φτωχότερο 70% του πληθυσμού κατέχει το 39% του πλούτου, ενώ στην πραγματικότητα κατέχει το 10%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκτίμηση εξωραΐζει την πραγματικότητα κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία οι ερωτηθέντες αντελήφθησαν σωστά το βάθος των ανισοτήτων ήταν η Βρετανία.

Αμβλώσεις, ομοφυλοφιλία

Η μελέτη διερεύνησε πόσο ορθά εκτιμούν οι άνθρωποι τις στάσεις των συμπατριωτών τους απέναντι στις αμβλώσεις, την ομοφυλοφιλία και το προγαμιαίο σεξ. Οι Ολλανδοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη απόσταση εκτιμήσεων και πραγματικότητας, καθώς θεώρησαν ότι κατά των αμβλώσεων είναι το 37% των κατοίκων της χώρας, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι 8%.

Επίσης, θεώρησαν ότι το 34% αντιτίθεται στο προγαμιαίο σεξ και το 36% στην ομοφυλοφιλία, τη στιγμή που το πραγματικό ποσοστό αντίθεσης και στα δύο είναι 5%. Αντιστρόφως, στην Ινδονησία οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι η αντίθεση στην ομοφυλοφιλία είναι διαδεδομένη στο 79% του πληθυσμού, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι 93%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή