Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ιραν

Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ιραν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Χαλέπι ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν. Το Ιράν κατηγορεί την Τουρκία με το πρόσχημα της παροχής κάλυψης και υποστήριξης στους τζιχαντιστές του Χαλεπιού. Η Τουρκία απαντά και ισχυρίζεται ότι στο Χαλέπι, οι ιρανικές δυνάμεις δολοφονούν άμαχο πληθυσμό.

Μια πρώτη ματιά στα σημερινά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της Τεχεράνης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «γενοκτονία» στο Χαλέπι. Τα δημοσιεύματα της ισχυρίζονται ότι οι ιρανικές δυνάμεις στο Χαλέπι επιχειρούν να εμποδίσουν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού για να μην διαδοθούν οι ειδήσεις και οι πληροφορίες που θέλουν το Ιράν και την Συρία να εκτελούν εν ψυχρώ άμαχο πληθυσμό στους δρόμους της κατεστραμμένης πόλης.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την απομάκρυνση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την ίδια μαζί με τις οικογένειες τους από το Χαλέπι. Η Άγκυρα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Μόσχα και με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες δυνάμεις. Ήδη τουρκικά οχήματα κατευθύνονται προς το Χαλέπι για να παραλάβουν τις πρώτες ομάδες μαχητών και γυναικόπαιδων. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και «ανθρωπιστικές» οργανώσεις, όπως λ.χ. η ΙΗΗ, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο της Υπόθεσης Μαβί Μαρμαρά.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη παρακολουθεί με εκνευρισμό τους χειρισμούς της Άγκυρας.

Στο παρελθόν, εκπρόσωποι της ιρανικής πλευράς είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στην τουρκική πλευρά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των Σιιτών στο Ιράκ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, στέλνουν νέα προειδοποίηση στην Άγκυρα. Οι Σιίτες του Ιράκ ζητούν από την Τουρκία να μην επέμβει στον πόλεμο της Μουσούλης.

Υπό κράτηση αντιπολιτευόμενος αναλυτής

Καθώς στο Χαλέπι και στις ιρανοτουρκικές σχέσεις λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, οι τουρκικές αρχές προχωρούν στην σύλληψη του αναλυτή-δημοσιογράφου-συγγραφέα Χιουσνού Μαχαλλί, ο οποίος υπερασπίζεται τις θέσεις της Δαμασκού και της Τεχεράνης.

Ο κ. Μαχαλλί, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τις προηγούμενες ώρες, πριν από λίγο αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτάκτως σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τις διωκτικές αρχές να στοχεύουν στην φυλάκιση του κ. Μαχαλλί με την αιτιολογία της εξύβρισης των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους. 

Ο κ. Μαχαλλί είναι πολύ γνωστός και στην τ/κ κοινότητα και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε διάφορες ενημερωτικές εκπομπές στα Κατεχόμενα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή