ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Η μεγάλη έξοδος

chalepi-i-megali-exodos-2165898

«Γράφουμε ιστορία με την ήττα των ανταρτών στο Χαλέπι» ήταν η δήλωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και μαχητών από το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία θα τερματιστούν οι πολυετείς συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης.

Η δεύτερη οχηματοπομπή που μεταφέρει αντάρτες και τις οικογένειές τους αναχώρησε απόψε, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν στο να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τελευταίων ανταρτοκρατούμενων συνοικιών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.

«Οι ένοπλοι άνδρες και οι οικογένειές τους θα εγκαταλείψουν την πόλη κατά ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι οχηματοπομπές θα συνεχίσουν έως την απομάκρυνση (όλων) των ένοπλων ανδρών» από την πόλη, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της συριακής τηλεόρασης.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν παραμένει αδιευκρίνιστος. Το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για 4.000 αντάρτες και τις οικογένειές τους, χωρίς να εξηγήσει εάν τα μέλη των οικογενειών προστίθενται στους μαχητές ή αυτό ο αριθμός αντιπροσωπεύει το σύνολο των ανθρώπων που έφυγαν.