ΗΠΑ: Καταγγελίες για εμπλοκή Πούτιν

ΗΠΑ: Καταγγελίες για εμπλοκή Πούτιν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας αναταράξεις στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, η θητεία του οποίου λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθοδήγησε προσωπικά τη διαδικτυακή πειρατεία εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος και τη χρησιμοποίηση των ντοκουμέντων που προέκυψαν σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον. Το σχετικό ρεπορτάζ επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής αντικατασκοπείας, οι οποίοι μίλησαν στο NBC υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην προοπτική πιθανών απαντητικών μέτρων της Ουάσιγκτον για τη θρυλούμενη ρωσική παρέμβαση στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Ανώνυμοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η προσωπική περιουσία του Ρώσου ηγέτη ανέρχεται σε 85 δισ. δολάρια.

Οι καταγγελίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «καταγέλαστες ανοησίες» τους ισχυρισμούς του NBC. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά της στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Αλλά και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή «ανοησίες» τα περί ρωσικής ανάμειξης προς όφελός του.

Χθες, επανήλθε στο ζήτημα αυτό, θέτοντας ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Αν η Ρωσία ή κάποιος άλλος έκανε πειρατεία, γιατί πήρε τόσο πολύ στον Λευκό Οίκο να αντιδράσει», διερωτήθηκε ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε ότι θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα της πιθανής ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές μόνον αφού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, που έχει διατάξει ο πρόεδρος Ομπάμα. Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις ανάμεσα στη CIA, στο FBI και στη γενική διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών ως προς το αν και σε ποιο βαθμό η Ρωσία παρενέβη υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απόηχος της υπόθεσης έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Αμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, Λουί Γκοτιέ, προσέφερε τεχνογνωσία στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές διαδικτυακές επιθέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Στο Λονδίνο, η μυστική υπηρεσία ΜΙ6 προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από «κράτη με εχθρικές προθέσεις». Τέλος, στη Γερμανία η οποία βαδίζει προς βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, η επικεφαλής της αντικατασκοπείας, επίσης προειδοποίησε τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς για το ενδεχόμενο πειρατείας με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή