Συζητήσεις προς λύση για Κουρίλες Νήσους

Συζητήσεις προς λύση για Κουρίλες Νήσους

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της κυριότητας των Κουρίλων Νήσων βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιαπωνία, καθώς η εδαφική αυτή διαφωνία δεν έχει επιτρέψει στις δύο χώρες να συνάψουν ειρήνη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα συγκεκριμένα νησιά καταλήφθηκαν το 1945 από τον σοβιετικό στρατό, αποτελώντας έπειτα σημείο διένεξης για περισσότερο από 70 χρόνια, κάτι που έχει σπρώξει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε προς την κατεύθυνση της εύρεσης λύσης, καθώς οι ηλικιωμένοι πλέον Ιάπωνες πρώην κάτοικοι των νησιών έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Μολαταύτα, το κλίμα δεν δείχνει ευνοϊκό, καθώς οι δύο πλευρές να φαίνεται ότι έχουν μικρές προσδοκίες από τη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο ηγετών, οι οποίες γίνονται κατ’ ιδίαν, χωρίς παρουσία συμβούλων, ξεκίνησαν χθες στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αμπε, την πόλη Ναγκάτο, και θα συνεχιστούν σήμερα στο Τόκιο. Παρότι το κλίμα δεν δείχνει ευνοϊκό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η απουσία ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί έναν «αναχρονισμό» που πρέπει να τελειώσει, τονίζοντας ωστόσο πως «το πώς θα γίνει αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα». Εντούτοις, λίγοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα υποκύψει στις ιαπωνικές πιέσεις για παραχώρηση κάποιου ελέγχου πάνω στα νησιά, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα κινηθεί προς τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για γενικότερα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν κυρίως την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και την εκεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία, την οποία η Μόσχα θεωρεί «δυσανάλογη» ως προς την πυραυλική απειλή της Β. Κορέας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή