Κοινή πρωτοβουλία Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία

Κοινή πρωτοβουλία Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης αναλαμβάνουν Πούτιν και Ερντογάν, την επαύριο της ανακατάληψης του Χαλεπίου από τον κυβερνητικό στρατό.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

«Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει συμφωνία για καθολική κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, δίνοντας συνέχεια στη συντονισμένη μεσολάβηση Μόσχας και Aγκυρας προς τις εμπόλεμες πλευρές, η οποία κατάληξε στη συμφωνία για την εκκένωση του Ανατολικού Χαλεπίου.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν να προτείνουν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Aσαντ και στη συριακή αντιπολίτευση να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα. «Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική διαδικασία με εκείνη της Γενεύης», όπου διεξήχθησαν οι προηγούμενοι γύροι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με αμερικανική και ρωσική μεσολάβηση, διευκρίνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την κοινή πρωτοβουλία Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πολιτικού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, Ριάντ Χιτζάμπ, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις συνομιλίες που ανήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εφόσον υπάρχει πρόθεση για πραγματική, γνήσια πολιτική λύση, με τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες».

Πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, που πέρασε στην αντιπολίτευση, ο Χιτζάμπ εκπροσωπεί την Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, οργάνωση- ομπρέλα της αντιπολίτευσης, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Ενώ στο διπλωματικό επίπεδο εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, στο Χαλέπι η διαδικασία εκκένωσης του τελευταίου θυλάκου των αντικαθεστωτικών ανταρτών, που συνθηκολόγησαν με το καθεστώς Ασαντ, ανεστάλη χθες, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίστηκαν ότι σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό του Ασαντ άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους, αντάρτες και τραυματίες, ενώ ο κυβερνητικός στρατός υποστήριξε ότι αντικαθεστωτικοί επιχείρησαν να απαγάγουν αμάχους και να κρύψουν όπλα στα οχήματα που τους μετέφεραν. Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που άρχισε η κατάπαυση του πυρός, το πρωί της Πέμπτης, μεταφέρθηκαν από το Ανατολικό Χαλέπι 8.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3.000 μαχητών και 300 τραυματιών.

50.000 εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, περίπου 50.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις περιοχές του Ανατολικού Χαλεπίου που ήλεγχαν μέχρι πρότινος οι αντάρτες. Από αυτούς, περί τις 10.000 προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, και οι υπόλοιποι για περιοχές που ελέγχονται από τον κυβερνητικό στρατό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή