Υπουργοί κατά υπουργείων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κυβέρνηση ταγμένη να υπηρετήσει τους ξεχασμένους πληβείους και να «αποξηράνει το έλος της Ουάσιγκτον», όπως είχε δεσμευθεί να συγκροτήσει, οι διορισμοί που προωθεί ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προμηνύουν –αντίθετα– κυβέρνηση μεγιστάνων, στρατιωτικών και αμφιλεγόμενων επαγγελματιών πολιτικών.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι πολλοί από τους μελλοντικούς υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ διακρίθηκαν ως αυστηροί επικριτές –και ενίοτε πολέμιοι– των υπουργείων και υπηρεσιών που πρόκειται συντόμως να διοικήσουν, όπως εξηγεί η Ταμάρα Κιθ σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού NPR. «Οι επιλογές αυτές αντικατοπτρίζουν την επιδίωξη του Τραμπ να ταράξει το πολιτικό κατεστημένο, όπως είχε άλλωστε δεσμευθεί προεκλογικά», λέει ο βετεράνος σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρον Μποντζίν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, που προαλείφεται για το υπουργείο Ενέργειας. Ερωτηθείς το 2011, κατά τη διάρκεια προεκλογικού ντιμπέιτ, ποια υπηρεσία θα καταργούσε εφόσον εκλεγόταν στην προεδρία, ο Πέρι είχε επιλέξει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Ενέργειας, του οποίου τώρα θα ηγηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Οκλαχόμα, Σκοτ Προύιτ, τον οποίο ο Τραμπ επέλεξε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), έχει αμφισβητήσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στήριξε συστηματικά τα συμφέροντα βιομηχανιών ενέργειας και έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ηγετική φυσιογνωμία στη μάχη κατά του ακτιβισμού της EPA», έχοντας καταθέσει σημαντικό αριθμό αγωγών και προσφυγών κατά της υπηρεσίας.

Ο βουλευτής Τομ Πράις –επιλογή του Τραμπ για υπουργό Υγείας– έχει δηλώσει την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα, γνωστή ως Obamacare. Ο Πράις έχει πει: «Το πρόβλημα δεν αφορά την έλλειψη κυβερνητικής εμπλοκής στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά την υπερβολική ανάμειξη του κράτους σε αυτή». Η εν αναμονή υπουργός Παιδείας του Τραμπ, Μπέτσι Ντιβάς, από τη μεριά της, έχει χτίσει την πολιτική σταδιοδρομία της στηρίζοντας τα charter schools, ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διοικούνται εξ ολοκλήρου από ανεξάρτητες οργανώσεις και δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών αρχών.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Αφροαμερικανός νευροχειρουργός και πρώην διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος, Μπεν Κάρσον, τον οποίο ο Τραμπ επέλεξε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικισμού και Στέγασης HUD, αρμόδια για τη στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χαμηλόμισθων. Ο Κάρσον έχει κατακεραυνώσει τα κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής στήριξης. «Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να βοηθάει τους απόρους. Την ευθύνη αυτή πρέπει να έχουμε εμείς οι πολίτες μέσω της φιλανθρωπίας», έχει πει.

Για το υπουργείο Εργασίας, ο Τραμπ έχει επιλέξει τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη δημοφιλών αλυσίδων ταχυφαγείων, Αντι Πάζντερ, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του οποίου έχουν κάνει αγωγές οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για παραβίαση της νομοθεσίας υπερωριών… Ο Πάζντερ είναι επίσης γνωστός πολέμιος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

«Καμία προηγούμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση δεν έφθασε σε αυτό το σημείο. Παρότι πολλοί παλαιότεροι υπουργοί ήταν πολύ συντηρητικοί, η επιλογή ανθρώπων οι οποίοι δεν πιστεύουν στην αξία του υπουργείου τους και στην αποστολή του είναι πρωτοφανής κίνηση», λέει η Νίρα Τάντεν, που υπηρέτησε στην ομάδα μετάβασης του προέδρου Ομπάμα το 2008.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή