Εκκενώνεται το Χαλέπι – Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στη Μόσχα

Εκκενώνεται το Χαλέπι – Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στη Μόσχα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας από τους τελευταίους θύλακες ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αριθμός των αμάχων που απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι έως τώρα ανέρχεται σε 12.000, ενώ μόνο από χθες τα μεσάνυχτα έχουν απομακρυνθεί 4.500 άτομα.

Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αχμέντ Ντμπις, που είναι επικεφαλής ομάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζουν την εκκένωση της περιοχής, περίπου 1.200 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά είχαν μεταφερθεί δυτικά της πόλης.

Περίπου 50 παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή του ανατολικού Χαλεπίου που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών απομακρύνθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η UNICEF.

«Σήμερα το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκέερτ Καπελέρε, ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.

Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά και άλλες ΜΚΟ βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία γνωστοποίησε σήμερα ότι δέκα λεωφορεία έφυγαν από τα περικυκλωμένα σιιτικά χωρά αλ-Φούα και Κεφράγια, κοντά στο Ιντλίμπ, μεταφέροντας ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα χωριά αυτά, μέσω της περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες, με κατεύθυνση προς το Χαλέπι.

Η εκκένωση των δύο χωριών από τους τραυματίες κι άλλους αμάχους, αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη της επιχείρησης εκκένωσης περιοχών που βρίσκονται ανατολικά του Χαλεπίου, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Συρία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα συναντηθούν την Τρίτη στη Μόσχα για να συζητήσουν την εξεύρεση μιας νέας λύσης για το Χαλέπι, σύμφωνα με αναφορές Τούρκου αξιωματούχου.

«Η συνάντηση θα γίνει για να καταλάβουμε την οπτική γωνία και των τριών πλευρών, να γνωρίζουμε τη θέση του καθενός και να συζητήσουμε που πάμε από εδώ και πέρα», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

«Δεν πρόκειται για μια συνάντηση που θα κάνει θαύματα, αλλά θα δώσει την ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να εισακουστούν», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή