ΚΟΣΜΟΣ

Γκιουλέν: «Σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

gkioylen-sokarismenos-kai-vathia-thlimmenos-apo-ti-dolofonia-toy-rosoy-presvi-2166477

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε «σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα, την οποία χαρακτήρισε «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη».

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο αυτήν την αποκρουστική τρομοκρατική πράξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας.

«Καμία τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, όποιοι και αν είναι οι δράστες και τα κίνητρά τους», αναφέρει.

«Ο τουρκικός λαός και ο κόσμος περιμένουν από την κυβέρνηση μία έρευνα για τις συνθήκες αυτού του γεγονότος, την αναγνώριση αυτών που οδήγησαν τον δράστη και την διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε μία τέτοια επίθεση να μη επαναληφθεί στο μέλλον», προσθέτει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ιεροκήρυκας κατήγγειλε υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, εξαιτίας των διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκετσέκ έγραψε χθες τον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο δράστης είναι πιθανόν να συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η υπόθεση αυτή δεν έχει διατυπωθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμβουλος του ιδρυτή της οργάνωσης Χιζμέτ του Γκιουλέν, καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα περί εμπλοκής του ιεροκήρυκα.