Ενοχη για αμέλεια η Λαγκάρντ

Ενοχη για αμέλεια η Λαγκάρντ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενοχη έκρινε χθες γαλλικό δικαστήριο τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κριστίν Λαγκάρντ, για αμέλεια στην υπόθεση επιδιαιτησίας της αγωγής της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais εις βάρος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η επιδιαιτησία, την οποία ως υπουργός ενέκρινε η κ. Λαγκάρντ, είχε αποδώσει στον Ταπί το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ. Η εισαγγελία είχε προτείνει την αθώωση της επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Δικαστήριο της Γαλλικής Δημοκρατίας (ισοδύναμο με το ελληνικό Ειδικό Δικαστήριο), αρμόδιο για την εκδίκαση υποθέσεων εις βάρος πολιτικών προσώπων, αποφάσισε ωστόσο να μην επιβάλει ποινή στην κ. Λαγκάρντ, διατάζοντας επίσης ότι η καταδίκη της δεν θα βαρύνει το ποινικό της μητρώο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέστη στη δίκη, εξαιτίας «επαγγελματικών υποχρεώσεων», όπως ανέφερε ο συνήγορός της στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η Κριστίν Λαγκάρντ «ενεπλάκη προσωπικά στην απόφαση κατά της άσκησης έφεσης στο πόρισμα των επιδιαιτητών». Το δικαστήριο της προσάπτει ότι δεν αναζήτησε γνώμες νομικών συμβούλων του υπουργείου, οι οποίοι διαφωνούσαν με την απόφαση της επιδιαιτησίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, εάν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε συμβουλευθεί το νομικό τμήμα του υπουργείου θα πληροφορείτο ότι η κρατική Credit Lyonnais είχε εξαπατηθεί.

Οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου δεν υπόκεινται σε έφεση, αν και οι συνήγοροι καταδικασθέντων έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας αναψηλάφιση της υπόθεσης.

Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι «διατηρεί αμέριστη την εμπιστοσύνη της» στην κ. Λαγκάρντ και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η κ. Λαγκάρντ μπορεί να παραμείνει στη γενική διεύθυνση του Ταμείου.

Πριν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, την Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των αποφάσεών της, λέγοντας ότι έδρασε με «αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Η επιδιαιτησία από ιδιωτική εταιρεία επιδιαιτητών, η απόφαση της οποίας ακυρώθηκε το 2015 ως παράνομη, απασχολεί την ποινική δικαιοσύνη της Γαλλίας, με την εισαγγελία να έχει διατάξει έρευνα για «υπεξαίρεση δημόσιων εσόδων» και «απάτη». Η ποινική αυτή υπόθεση, πάντως, δεν αφορά την Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι η τότε υπουργός είχε εγκρίνει την επιλογή της εταιρείας επιδιαιτητών. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης Λαγκάρντ, η πρόεδρος της έδρας εξέφρασε την έκπληξή της για την επιλογή της κ. Λαγκάρντ να μην αμφισβητήσει την απόδοση 400 εκατ. ευρώ στον Ταπί το καλοκαίρι του 2008. Την εποχή εκείνη, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε συμφωνήσει –με κάποια επιπολαιότητα, σύμφωνα με την έρευνα– με την εκτίμηση νομικών κύκλων, που θεωρούσαν ότι ενδεχόμενη ένσταση στην απόφαση της επιδιαιτησίας δεν είχε ελπίδες δικαίωσης.

Απών ο Ρισάρ

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Στεφάν Ρισάρ από το δικαστήριο. Ο Ρισάρ, σημερινός πρόεδρος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Orange και πρώην διευθυντής του γραφείου της τότε υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να μην καταθέσει στη δίκη της πρώην προϊσταμένης του, όπως δικαιούται καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Πολλοί μάρτυρες, όμως, υπέδειξαν τον Ρισάρ ως τον σημαντικότερο υποστηρικτή της απόφασης των επιδιαιτητών προς όφελος του Μπερνάρ Ταπί. Μετά τη θεσμοθέτησή του, το 1993, το Δικαστήριο της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει καταδικάσει τρία μέλη κυβερνήσεων: τον υφυπουργό Υγείας Εντμόν Ερβέ για απόπειρα ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια για την υπόθεση του μολυσμένου αίματος το 1999. Τον υφυπουργό Υγείας αρμόδιο για τους Αναπήρους μεταξύ 1988 και 1993 Ερβέ Γκιλιμπέρ για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή τριών ετών φυλάκισης με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ, και στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή για την υπόθεση Sofremi, που αφορούσε την είσπραξη παράνομων προμηθειών για την πώληση αστυνομικού υλικού στο εξωτερικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή