Στο στόχαστρο του Τραμπ τα δίκτυα των τρομοκρατών

Στο στόχαστρο του Τραμπ τα δίκτυα των τρομοκρατών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμές για να εξαπολύσει νέες ρητορικές επιθέσεις εναντίον της «ισλαμικής τρομοκρατίας» στάθηκαν για τον Ντόναλντ Τραμπ η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Aγκυρα και τα αιματηρά περιστατικά βίας που σημειώθηκαν, την ίδια ημέρα, σε Βερολίνο και Ζυρίχη. Προτού ακόμη οι διωκτικές αρχές των τριών χωρών αποσαφηνίσουν τα πραγματικά περιστατικά και τα κίνητρα των δραστών, ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα και δεσμεύθηκε ότι θα εξαλείψει, επί προεδρίας του, τα περιφερειακά και διεθνή δίκτυα των τρομοκρατών.

«Παραβίαση όλων των κανόνων του πολιτισμένου κόσμου» χαρακτήρισε με δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ από «ριζοσπάστη ισλαμιστή τρομοκράτη». Τα δίκτυα των τρομοκρατών «πρέπει να εξαλειφθούν από το πρόσωπο της Γης», τόνισε, προσθέτοντας ότι εννοεί να εκπληρώσει αυτή την αποστολή του σε συνεργασία «με όλους τους εταίρους που αγαπούν την ελευθερία».

Αργότερα, με μήνυμά του μέσω Twitter έβαλε στον ίδιο κοινό παρονομαστή τα πολύ διαφορετικά περιστατικά της Aγκυρας, του Βερολίνου και της Ζυρίχης, για να τονίσει ότι «ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης». Στο Βερολίνο, μέχρι χθες το βράδυ οι διωκτικές αρχές δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για την ταυτότητα του δράστη που προκάλεσε μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ στη Ζυρίχη δεν είχαν διαπιστώσει τζιχαντιστικές διασυνδέσεις του Ελβετού πολίτη που τραυμάτισε τρία άτομα στο Ισλαμικό Κέντρο της πόλης προτού αυτοκτονήσει.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε και τον τελευταίο σκόπελο στον δρόμο του για τον Λευκό Οίκο, κερδίζοντας, όπως αναμενόταν, άνετη πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Παρά την κινητοποίηση των Δημοκρατικών, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξωθήσουν Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες σε ανταρσία εναντίον του Τραμπ, τελικά εκείνη που έχασε περισσότερους εκλέκτορες ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Υπέρ του Τραμπ ψήφισαν 304 εκλέκτορες, καθώς μόνο δύο από τους Ρεπουμπλικανούς που εκλέχθηκαν από τη λαϊκή ψήφο της 8ης Νοεμβρίου στην Πολιτεία του Τέξας αποστάτησαν εναντίον του. Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον ψηφίστηκε από 227 εκλέκτορες, πέντε λιγότερους από εκείνους που εξέλεξαν οι Δημοκρατικοί στις προεδρικές εκλογές. Τέσσερις από τους «αποστάτες» των Δημοκρατικών προέρχονταν από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και ένας από τη Χαβάη.

Η τυπική ανακήρυξη του Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την τελετή της ορκωμοσίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή