Πίσω από τον θρύλο του Χουντίνι

Πίσω από τον θρύλο του Χουντίνι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από τον θάνατό του, αλλά το όνομα του Χάρι Χουντίνι παραμένει ακόμα και σήμερα συνώνυμο με τις εντυπωσιακές και συχνά επικίνδυνες αποδράσεις.

Την ίδια στιγμή, αν και είναι θρύλος ιδιαίτερα για όσους γοητεύονται από τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα, παραμένουν ελάχιστα πράγματα γνωστά για την πρώτη του μεγάλη απόδραση, για το πώς, δηλαδή, εγκατέλειψε το σπίτι του στην Ουγγαρία προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Σπίτι του Χουντίνι» είναι ένα μουσείο που άνοιξε, πριν από μερικούς μήνες, τις θύρες του στην ιστορική περιοχή του Κάστρου της Βουδαπέστης. Στόχος της δημιουργίας του είναι να ρίξει άπλετο φως στις ρίζες αυτού του σύγχρονου μάγου. Για αυτό κι ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει πληθώρα αναμνηστικών από τη ζωή του Χουντίνι, ενώ ειδική ομάδα ιστορικών προσπαθεί να χαρτογραφήσει τη ζωή του και να φέρει στο προσκήνιο έγγραφα από τις διάφορες φάσεις της.

«Ομολογουμένως ήταν ο σημαντικότερος καλλιτέχνης των αποδράσεων που υπήρξε ποτέ στην ιστορία. Πιστεύω ότι το μεγάλο μυστικό του βρίσκεται στις ουγγρικές του ρίζες, όταν μαζί με την οικογένεια του, που ήταν πολύ φτωχή, κατάφερε να αποδράσει, κατά κάποιον τρόπο, από την Ουγγαρία», επισημαίνει ο ιδρυτής του μουσείου Ντέιβιντ Μερλίνι. «Αυτή πρέπει να ήταν η πρώτη μεγάλη απόδραση της ζωή του, προς τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα ζούσε μία πολύ καλύτερη ζωή».

Ο Μερλίνι, κατά κάποιον τρόπο, ακολουθεί τα χνάρια του Χουντίνι καθώς και αυτός είναι ειδικευμένος στις εντυπωσιακές αποδράσεις. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που αποκάλυψε όλα του τα κόλπα και καθοδήγησε τον ηθοποιό Αντριεν Μπρόντι έτσι ώστε να υποδυθεί με επιτυχία τον μάγο Χουντίνι στην ομώνυμη μίνι σειρά.

Ο Μερλίνι αποφάσισε και άνοιξε το μουσείο εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να τιμήσει τον μέγα Χουντίνι, ο οποίος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη σε μία εβραϊκή οικογένεια το 1874 και έλαβε το όνομα Ερικ Βάις. Με την οικογένειά του ταξίδεψαν προς τις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1878, και ο νεαρός Ερικ έγινε Αμερικανός υπήκοος.

Στη συνέχεια, όταν άρχισε να ασχολείται με τα ταχυδακτυλουργικά και να δίνει παραστάσεις, ο νεαρός καλλιτέχνης έλαβε το όνομα Χάρι Χουντίνι προς τιμή του Γάλλου ταχυδακτυλουργού της εποχής του Ζαν Εζέν Ρομπέρ Χουντίν.

Με πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά, κατάφερε να γίνει ο πιο διάσημος καλλιτέχνης των αποδράσεων όλων των εποχών προσελκύοντας την προσοχή και ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό του με κάθε εγχείρημά του. Τελικά, πέθανε το 1926 από ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.

«Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε, κάπου μέσα μας, ψήγματα από τον Χουντίνι, γιατί όλοι μας έχουμε κάποιο κρυφό όνειρο που περιμένει να εκπληρωθεί», τονίζει ο Μερλίνι.

Σίγουρα ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να δει πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως είναι οι χειροπέδες του αστέρα των αποδράσεων αλλά και πολλές φωτογραφίες από τη ζωή του και τις παραστάσεις που έδινε, όπως εξάλλου και μία Βίβλο η οποία χρονολογείται από το 1883 και ανήκει στην οικογένεια.

«Μεγαλώσαμε ακούγοντας τις ιστορίες για τον Χουντίνι και για τις καταπληκτικές του αποδράσεις», λέει ο Ντέιβ Ορενστάιν, τουρίστας από το Ισραήλ που επισκέφθηκε το μουσείο.

Εκτός από γνώσεις που θα αποκομίσουν, οι επισκέπτες του μουσείου θα διασκεδάσουν και με τα κόλπα έξι ταχυδακτυλουργών που δίνουν παράσταση στο μικρό θέατρο του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή